De Beers CEO Bruce Cleaver heeft een beroep gedaan op de handel om ruwe aankopen toe te staan, waarbij hij fabrikanten verzekert dat het bedrijf hen niet zal verplichten om te kopen in deze zwakke markt.

We zullen alleen [ruw] verkopen als de vraag zo groot is dat het duurzame waarde voor ons allemaal kan creëren“, schreef de directeur in een blogbericht. “Maar net zoals we onze klanten niet dwingen om te kopen, geloven we sterk dat het contraproductief is voor een deel van de industrie om hen te dwingen om niet te kopen.

Het pleidooi van Cleaver komt nadat de Gem & Jewellery Export Promotion Council (GJEPC) en andere Indische handelsorganisaties de diamantsector van de natie hebben opgeroepen om de ruwe diamantinvoer gedurende 30 dagen te pauzeren, beginnend op 15 mei. De beweging zou de liquiditeitssituatie van de Indische industrie verbeteren en de overgewaardeerde voorraden geslepen goederen opruimen, zo verklaarden de handelsorganisaties.

Zonder expliciet te verwijzen naar de oproep van de Indische handelsgroepen aan hun leden, betoogde Cleaver dat het aanbod al aanzienlijk was verminderd nadat De Beers de productie van de meeste van zijn mijnen had opgeschort. “Bijna alle andere diamantproducenten hebben het aanbod stopgezet of aanzienlijk verminderd, waarbij het onwaarschijnlijk is dat sommige mijnen weer gaan produceren“, voegde hij eraan toe. De Beers verminderde zijn productierichtlijnen voor 2020 tot 25 miljoen à 27 miljoen karaat, meer dan 20% onder zijn aanvankelijke projectie, merkte Cleaver op.

Het bedrijf annuleerde ook zijn zicht van maart en biedt 100% uitstel bij zicht 4 aan, die maandag begint. Zichthouders zullen waarschijnlijk de overgrote meerderheid van de aankopen uitstellen tot later op het jaar, aangezien de zwakke vraag van de consument en de sluiting van de Indische snijindustrie de belangstelling voor ruw hebben verminderd.

Op vrijdag verlengde India zijn landelijke lockdown met twee weken, waarbij de vraag werd gesteld wanneer de diamantproductie weer normaal zou worden, vooral in de stad Surat, die meer dan 90% van de geslepen goederen in de wereld produceert.

Marketingboodschap

Ondertussen, spoorde Cleaver de bedrijfstak aan om voordeel te halen uit de symboliek van de diamant, aangezien de consumenten zullen proberen om “minder, maar betekenisvollere dingen” te kopen wanneer ze zich uit lockdown begeven. Tekenen van ingehouden vraag van vertraagde bruiloften, en zelfaankopen om ontberingen te belonen die zijn overwonnen, beginnen in China zichtbaar te worden nu de lockdown daar is versoepeld, aldus de CEO. De mensen bezoeken opnieuw winkels en winkelcentra, zei hij.

In zijn communicatie met de consument in de komende maanden zal De Beers de nadruk leggen op de rol die diamanten spelen bij het vormgeven van een betere wereld en het smeden van betekenisvolle verbindingen, benadrukte hij.

Net zoals zij innovatieve manieren hebben moeten vinden om met hun geliefden verbonden te blijven, zullen wij nieuwe manieren vinden om met hen in verbinding te treden“, zei hij.

Doorheen de tijd heeft de diamant gediend als een krachtig symbool van verbondenheid en betekenis,” schreef hij. “Het is altijd gekoppeld geweest aan de kostbaarste momenten en relaties in het leven en het vertegenwoordigde een waardeketen, maar we geloven steeds meer dat een diamant een voorwerp van blijvende emotionele waarde wordt.