foto Bruce Cleaver: DeBeersgroup.com

De huidige onrust in de diamantindustrie is ernstig, maar zal voorbijgaan, aldus Bruce Cleaver, CEO van De Beers Group, na de recente bekendmaking van de financiële resultaten van het bedrijf.

Ik ga niet doen alsof het makkelijk is, want het is nu niet eenvoudig“, zegt Bruce Cleaver. “De intermediaire stroom wordt opgeschud door een reeks omstandigheden die het moeilijk voor hen maken. Er is een overaanbod van geslepen producten in het hart van de handel, minder herbevoorrading“. Hij hoopt echter dat de sector zich zal herstellen wanneer de vraag toeneemt.

Ik wil niet onderschatten hoe moeilijk het nu is, maar er zit een psychologisch element in“, zegt hij. “Als we een goed seizoen hebben, gaat het voorbij.

Een van de grootste problemen is de liquiditeit, waarbij kredietverleners nog steeds terughoudend zijn om diamantbedrijven te financieren, zoals blijkt uit een recente brief van ABN Amro waarin zij aangeeft dat zij bepaalde ruwaankopen niet langer wil garanderen.

Die brief was niet bijzonder gunstig“, zegt Bruce Cleaver. “Sterke bedrijven in de sector zullen nieuwe financieringsbronnen moeten vinden. Het lijdt geen twijfel dat de liquiditeit is aangescherpt, waardoor mensen worden aangespoord om verkopen te doen die ze normaal gesproken niet zouden doen.

De Beers probeert met zijn klanten samen te werken om ze weer op het goede spoor te krijgen en heeft zijn productiedoelen voor de tweede helft van het jaar verlaagd, merkt hij op.

Onze verkoopcijfers zijn gedaald en we geven hen een ongekende flexibiliteit om hun aankopen uit te stellen. Ons doel is om gedurende deze hele periode met hen samen te werken.

De onderneming is ook van plan haar marketinguitgaven dit jaar aanzienlijk te verhogen.

Het is belangrijk dat De Beers zich als marktleider gedraagt tijdens deze periode“, zegt Bruce Cleaver. “Je zult meer van ons zien, niet minder. Het is belangrijk dat we in deze cyclus blijven investeren.

Hij voegt eraan toe dat de vraag in de Verenigde Staten in het eerste kwartaal stabiel is gebleven, mede als gevolg van de volatiliteit van de aandelenmarkten en de nervositeit in de handel. De vraag in het tweede kwartaal ziet er echter “iets beter” uit en het bedrijf verwacht een goede tweede helft. De vraag uit China lijkt ook sterk, hoewel hij toegeeft dat veel dingen “afhankelijk zijn van macro-economische kwesties waarover wij geen enkele controle hebben.

Hoewel sommigen hebben gesuggereerd dat diamanten gekweekt in laboratoria kunnen bijdragen aan de huidige ellende, zegt Bruce Cleaver dat zijn gegevens “zeer weinig kannibalisatie” aan het licht brengen.

Onze gegevens suggereren dat de labcultuur weinig invloed heeft op het natuurlijke,” zegt hij. “Het is duidelijk dat er een aantal verkopen plaatsvinden. Ik denk dat het een psychologische factor is, maar het wordt niet bevestigd door de gegevens.

Hij voegt eraan toe dat “we de consument duidelijk moeten maken wat het verschil is tussen in het laboratorium gekweekte producten en natuurlijke producten, en we willen daar meer aan doen.

In de laatste financiële resultaten van de eerste helft van 2019 noteerde De Beers een omzet van 2,7 miljard dollar, een daling van 17% ten opzichte van het jaar ervoor. De bruto-omzet daalde met 21%. De EBITDA (winst voor rente, belastingen, afschrijvingen en afschrijvingen) bedroeg 517 miljoen dollar, een daling van 27% ten opzichte van 2018.