De invoer van geslepen diamant in China is in het eerste kwartaal bijna vervijfvoudigd doordat de detailhandelsmarkt op het Chinese vasteland zich verder heeft hersteld, zo blijkt uit gegevens van de belangrijkste Chinese beurs.

De netto-verzendingen naar China via de Shanghai Diamond Exchange (SDE) stegen met 393% op jaarbasis tot 722 miljoen dollar tijdens de drie maanden eindigend op 31 maart, meldde de instelling dinsdag. Het importvolume steeg met 394% tot 699.500 karaat.

De cijfers zijn “een goede indicatie van de voortdurende verbetering van de diamantmarkt op het Chinese vasteland,” zei industrieanalist Julius Zheng.

China’s diamanthandel en detailhandel kwamen begin 2020 tot stilstand toen Covid-19 toesloeg. De markt herstelde zich sterk dankzij een positiever consumentenvertrouwen vanaf het midden van het jaar, waarbij beperkingen op overzeese reizen de binnenlandse vraag verder stimuleerden, aldus Zheng.

De gunstige vergelijking met het begin van de pandemie in februari 2020 was een belangrijke factor die de cijfers voor 2021 beïnvloedde, aldus Zheng. De invoer in het eerste kwartaal was echter ook 25% hoger dan in dezelfde periode van 2019, wat duidt op een aanzienlijke opleving, zo bleek uit de SDE-gegevens.

Alle geslepen diamanten die China binnenkomen voor consumentengebruik moeten via de SDE gaan, een van de twee diamantbeurzen van het vasteland met accreditatie van de World Federation of Diamond Bourses (WFDB). Het land, dat in wezen geen operationele diamantmijnen heeft, importeert al zijn goederen van overzee, waarbij een groot deel afkomstig is van fabrikanten in India. De groeiende Covid-19 crisis in India zou problemen kunnen veroorzaken bij het importeren van goederen om aan de sterke vraag te voldoen, waarschuwde Zheng.