De International Diamond Week in Israel (IDWI) sloot woensdag af met deelnemers die zagen dat de handel onder de lokale handelaars gestaag verliep in afwezigheid van Chinese kopers.

Delegaties uit China en Hongkong zouden de International Diamond Week bijwonen, maar dat werd geannuleerd vanwege de reisbeperkingen die tijdens de uitbraak van het coronavirus in werking waren getreden. Ongeveer 300 overzeese kopers waren aanwezig, zo meldden de organisatoren, waarbij Indische en Amerikaanse handelaars en exposanten een opvallende aanwezigheid op de beursvloer vormden.

De displays richtten zich op nichesegmenten zoals grote fantasievormen en fantasiekleuren, die sterke gebieden zijn voor de Israëlische markt, merkten de deelnemers op. Sommigen zagen het als een kans om goederen te zoeken in plaats van te wachten op de Hong Kong International Diamond, Gem & Pearl Show, die is uitgesteld van maart tot mei als gevolg van het coronavirus.

Yoram Dvash, voorzitter van de Israel Diamond Exchange, merkte op dat er momenteel een tekort is aan bepaalde geslepen goederen als gevolg van een vermindering van de ruwe aankopen in de tweede helft van 2019.

Dit is zeker een stap die een aanpassing van het globale niveau van ruwe en gepolijste goederen mogelijk maakt,” zei Dvash bij de opening van het evenement op maandag. “We hopen dat deze trend zich de komende maanden zal voortzetten en nieuwe kansen zal creëren voor de wereldwijde diamantindustrie.

De exposanten spraken echter hun bezorgdheid uit over de gevolgen die de vertraging in China zal hebben voor de ontwikkeling van de markt. Bovendien zal het gebrek aan winst in de diamanthandel leiden tot een financiële en reglementaire verstoring, volgens Martin Rapaport, voorzitter van de Rapaport Group.

Een paneldiscussie over traceerbaarheid benadrukte de groei van de bronverificatieprogramma’s die in de diamantindustrie worden aangeboden, samen met de uitdagingen en potentiële voordelen die deze programma’s met zich meebrengen voor bedrijven in de hele toeleveringsketen. De handelaren spraken hun bezorgdheid uit over het feit dat deze initiatieven gerecycleerde goederen die zij op de secundaire markt verhandelen, lijken uit te sluiten. Ernie Blom, voorzitter van de World Federation of Diamond Bourses (WFDB), deed een beroep op collega-panelleden om ervoor te zorgen dat hun programma’s toegankelijk zijn voor de kleinere spelers in de sector.

De beurs werd afgesloten met een briefing door Oded Edelman, chief digital innovation advisor bij Signet Jewelers, en CEO van het moederbedrijf R2Net van James Allen. Hij gebruikte de sessie om het diamantaankoop mechanisme van Signet te schetsen dat elk jaar meer dan 1,5 miljard dollar aan goederen verwerkt.