GemFind identificeert al 20 jaar trends in de diamantbranche, op basis van klikdata. Dit zijn naar mijn mening de take-aways van hun resultaten voor de eerste helft van dit jaar.

1. Het totale profiel van diamanten waar door consumenten naar wordt gezocht, is niet veranderd ten opzichte van 2017, wat niet verrassend is.
Volgens GemFind waren consumenten in 1e instantie op zoek naar een ronde steen van 1 karaat, G, VS2, met een certificaat van het Gemological Institute of America, dus ongeveer hetzelfde profiel waar de meeste consumenten vorig jaar in geïnteresseerd waren.

Het halfjaarverslag bevat echter een nieuwigheid: de integratie van consumentenvoorkeuren voor slijpkwaliteit. Excellent kwam als eerste (65%) voor zoekopdrachten naar diamanten van meer dan 0,25 karaat, gevolgd door Very good, met 19% en Good met 9%.

2. Na G waren de meest voorkomende zoekopdrachten naar kleur …
H, met 15%, op de voet gevolgd door F (14%) en I (13%). In totaal betrof 59% van het diamant zoekvolume stenen tussen F en I.

De twee hoogste kleurkwaliteiten, D en E, ontvingen respectievelijk 8% en 11% van de consumentenklikken.

Alex Fetanat (GemFind) zei dat hij verrast was om andere kleuren diamant voor de D- en E-kleuren te zien, maar merkte op dat “als ik me toch niet de beste kleur kan veroorloven, dan is H, F of I tenminste wel goedkoper dan D of E.

3. Na VS2 waren de meest voorkomende zuiverheids zoekopdrachten gericht op …
SI1 en VS1, die de tweede plaats innamen in zuiverheidsonderzoek, vertegenwoordigden elk 18% van het zoekvolume in de eerste helft, gevolgd door SI2 met 15%, VVS2 met 10% en VVS1 met 8%.

Weinig consumenten zochten naar IF-diamanten – deze waren goed voor 4% van de resultaten – noch voor stenen aan het andere uiterste van het zuiverheidsspectrum. Slechts 8% van de consumenten was op zoek naar I1 diamanten en 1% naar I2 diamanten.

Alex Fetanat (GemFind) trekt conclusies uit deze gegevens: de meeste consumenten zoeken naar diamanten die er zuiver uitzien voor het blote oog, ze willen geen stenen met zichtbare gebreken. Toch voelen ze niet de behoefte om duur te betalen voor een diamant zonder enige gebrek.

4. Zoekopdrachten naar slijpvorm zijn wat veranderd.
De meest voorkomende slijpvorm zoekopdrachten was naar ronde stenen. Klassieke slijpvormen waren goed voor bijna 50% van de zoekopdrachten in de eerste helft van 2018.

De tweede plaats kwam niet toe aan prinses of zelfs niet aan ovale zoekopdrachten, die de prinses hadden overtroffen en in 2017 de tweede plek hadden ingenomen.

Het eerste half jaar werd het meest gezocht naar cushions, goed voor 11% van de zoekopdrachten, op de voet gevolgd door ovalen met 10% en prinsessen met 9%. Samen met de rondes waren deze drie slijpvormen goed voor meer dan driekwart van alle slijpvorm zoekvolume in de eerste helft van het jaar.

Andere vormen waarnaar werd gezocht waren: Asscher (7%), emerald (5%), radiant (4%), peer (3%) en marquise (2%).

5. Er is een sterke belangstelling voor diamanten groter dan 3 karaat.
In de eerste helft van 2018 had 46% van het diamant zoekvolume betrekking op 1 karaat (25%), 0,75 karaat (12%) en 1,5 karaat (9%) stenen, wat niet verwonderlijk is. De meeste consumenten zijn op zoek naar een diamant van precies 1 karaat of net hieronder of -boven.

De zoekopdracht naar de derde grootste maat (na 1 karaat en 0,75 karaat) was echter naar 3 karaat en meer, wat 11% van de consumenten interesseerde.

Alex Fetanat noteerde enkele plausibele redenen voor dat hoge percentage zoekopdrachten naar grote diamanten, waaronder verbeterde economische omstandigheden en consumenten die diamanten zoeken niet voor hun verloving, maar om belangrijke huwelijksjubilea te vieren, zoals 10 jaar of 20 jaar getrouwd zijn.

Natuurlijk kunnen sommige klanten ook grote diamanten zoeken louter uit nieuwsgierigheid. Ze willen weten hoeveel een diamant van 4 karaat zou kosten of hoe een diamant van 5 karaat eruit zou zien aan hun vinger, net zoals je je afvraagt ​​wat je voor 5.000 USD per maand kan huren in een trendy wijk van Brooklyn (antwoord: niet zoveel als je zou denken of hopen).sylvain goldberg

“Een goed inzicht hebben in uw klanten is de sleutel tot het bereiken van de kerndoelen van het bedrijf.”

Sylvain Goldberg