Diamanthandelaren uiten optimisme voor de Amerikaanse diamanthandel nadat de geslepen import vorig jaar steeg tot het hoogste niveau sinds 2014.

Zendingen naar het land zijn in 2018 met 8% gestegen naar $ 23,3 miljard, volgens het US Census Bureau, ondanks een bescheiden groei in consumentenverkopen. Dat geeft aan dat de branche mogelijk grote hoeveelheden goederen naar de VS stuurt in afwachting van de toekomstige vraag, merkten handelaren op.

De VS is nog steeds de [belangrijkste] marktplaats voor luxeproducten, en met name voor diamanten,” zei Bruno Scarselli, een partner bij Scarselli Diamonds, een in New York gevestigde leverancier van hoogwaardige gekleurde diamanten. “Er gelden minder beperkingen om zaken te doen in de VS dan elders in de wereld.

Markten zoals Hong Kong en India kunnen problemen opleveren als het gaat om bureaucratie en betalingssnelheid, dus handelaren verkopen het liefst naar de VS, waar ze sneller geld kunnen ontvangen, voegde hij eraan toe.

Retailpotentieel voor de diamanthandel

De groei van de geslepen import in de VS in 2018 weerspiegelt ook de kracht van de detailhandel in juwelen, die nog steeds een “levendig potentieel” vertoont, benadrukte Scarselli.

De Amerikaanse diamanthandel retailmarkt groeide in 2018, waarbij de verkoop van diamanten juwelen in Noord-Amerika 4% steeg voor het volledige jaar, volgens onderzoek door diamantproducent Alrosa. De vraag stokte echter in de tweede helft vanwege politieke onzekerheid en volatiliteit van de beurzen, merkte De Beers op in februari.

Op basis van de bedrijfsprestaties van de afgelopen maanden verwachten we een verdere groei in 2019“, zei Stanley Zale, vice-president van diamant- en edelsteeninkoop bij Stuller, een in Louisiana gevestigde diamant- en juweliersgroothandel. “Ik zou voorzichtig optimistisch zijn. Er zijn zoveel onbeantwoorde vragen in de Amerikaanse politieke omgeving, en dat zou van invloed kunnen zijn op het bedrijfsleven.

Best mogelijke markt

Toch merkten dealers een verschuiving in de diamanthandel naar de VS, omdat ze onzekerheid blijven uiten over het Verre Oosten.

De VS nemen een grote hoeveelheid diamanten op die eerder naar China vloeiden toen de vraag in dat land sterker was, merkte Hertz Hasenfeld op, president van de in New York gevestigde geslepen fabrikant Hasenfeld-Stein. Indische bedrijven richten zich in toenemende mate op Amerika met verkoopinitiatieven en velen openen kantoren die ze heel goed zouden kunnen bevoorraden met goederen, voegde hij eraan toe.

India was vorig jaar de grootste bron van geslepen goederen in Amerika; zijn export naar de VS steeg met 11% tot $ 9,09 miljard, volgens het Census Bureau. De aanvoer vanuit Israël groeide met 6% tot $ 7,56 miljard, terwijl de Belgische zendingen met 3% slonken tot $ 2,93 miljard.

Het lijdt geen twijfel dat dé markt op dit moment de VS is“, benadrukte Hasenfeld.

De wereld bereidt zich voor om de best mogelijke retailmarktplaats aan te pakken“, voegt Scarselli toe.