Het klimaat in de diamantindustrie is verbeterd door de stijgende verwachtingen voor de eindejaarsperiode. Het herstel op de aandelenmarkten heeft het optimisme aangewakkerd, met een stijging van de Dow met 3% in november en de verwachting dat er een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China zou komen, heeft ook geholpen.

De gepolijste prijzen zijn aangetrokken, ondersteund door een kleiner aanbod en een stabiele vraag vanuit de Verenigde Staten en China.

De voorraden geslepen diamanten zijn afgenomen, wat heeft geleid tot tekorten aan sommige diamanten. Er blijft een grote hoeveelheid producten van mindere kwaliteit over, voornamelijk bruine, groene en melkachtige stenen (BGM) en fluorescerende stenen. Aangezien kopers aandringen op niet-fluorescerende of lage-intensiteitsproducten, verkopen fluorescerende diamanten tegen hogere kortingen. De consumenten zijn niet bezorgd over het fenomeen, ook al devalueert de handel deze stenen. Dit creëert kansen voor handelaren.

De fabrikanten hebben hun productie van geslepen producten in het derde kwartaal verminderd en de fabrieken in Diwali gesloten, wat heeft bijgedragen tot lagere voorraden. De vraag naar producten van 0,30 tot 0,50 karaat herstelde zich ook doordat Chinese juweliers zich voorbereidden op het Chinese Nieuwjaar.

Slijperijen verhogen nu hun productie om de tekorten en de door de juweliers na het seizoen geplande aanvullingsbestellingen op te vangen. De brutovraag verbeterde, waarbij de prijsdalingen van De Beers van 5% naar 7% bijdroegen aan hogere winstmarges in de industrie.

De focus ligt nu op de verkoop in de detailhandel. De eerste verkooprapporten van het Thanksgiving weekend waren positief, vooral voor de online en mobiele kanalen. Juweliers namen veel consignatiegoederen om hun blootstelling aan voorraden te verminderen. In deze omgeving kunnen handelaren waarde toevoegen door de juiste diamant te matchen met de juiste persoon op het juiste moment, op de juiste plaats en tegen de juiste prijs.