Diamantmarkt: diamanthandelaren bleven in februari voorzichtig vanwege te veel aanbod en een selectieve vraag. Leveranciers hadden lage verwachtingen voor de belangrijke Hong Kong International Diamond, Gem & Pearl Show omdat economische en politieke factoren het sentiment in China negatief hebben beïnvloed. Er was een stabiele vraag op de beurs voor diamanten van 0,70 tot 1,99-karaat, F-J, VS2-SI2.

Kopers deden het beter dan verkopers op de beurs. Juweliers uit het Verre Oosten waren op zoek naar aanvullingen voor hun voorraad van 0,30 tot 0,49 karaat na het Chinese Nieuwjaar, maar waren bereid om van deals weg te lopen als hun lage biedingen niet werden aanvaard. Leveranciers houden momenteel grote voorraden aan.

De industrie past zich aan aan hogere aanbodniveaus die in 2017 op de markt kwamen toen drie nieuwe mijnen in gebruik werden genomen. De wereldwijde productie van ruw blijft hoog, hoewel deze in 2011 naar schatting 3,2% tot 146 miljoen karaat is gedaald en dit jaar naar verwachting nog eens 4% tot 140,1 miljoen karaat zal dalen. De projecties laten een groei in ruw verkoopvolume zien van ongeveer 2% in 2019.

Dat kan echter te veel zijn voor de diamantmarkt om te absorberen. Wij zijn van mening dat de mijnbouwbedrijven het volume ruwe producten dat ze in 2019 kunnen verkopen, hebben overschat, vooral aan de huidige prijsniveaus. De markt is verzadigd met geslepen goederen die moeilijk te verkopen zijn, en fabrikanten worstelen om een fatsoenlijke winst te maken met het huidige aanbod.

Een correctie is nodig in de diamantmarkt. Fabrikanten mogen niet te agressief optreden in de ruwmarkt, zolang de vraag naar geslepen traag evolueert en mijnwerkers zouden bijgevolg hun verwachtingen moeten verlagen. Het verminderen van de aanvoer van ruw, samen met lagere prijzen, zal helpen de winsten in de hele supply chain te herstellen.