Duurzaamheid in de diamanthandel. De diamanthandel in Botswana stond centraal in de laatste aflevering van een documentairefilm over duurzaamheid in de mode-industrie.

De films van Fashionscapes zijn gemaakt door Livia Firth, de vrouw van acteur Colin Firth, en mede-oprichter en creatief directeur van het communicatie- en duurzaamheidsadviesbureau Eco-Age. Een vertoning van de film, die Firth samen met regisseur Andrew Morgan maakte, ging onlangs in New York in première.

Toen ik naar Botswana kwam, was ik bang om dezelfde wanverhoudingen tegen te komen die ik elders heb gezien,” zei Firth, die de film presenteerde en ook een geassocieerde producent is. “Wanneer één industrie rijkdom genereert en buitenproportionele macht heeft, kan dat zeer gevaarlijk zijn.

In de derde aflevering, getiteld “Diamonds from Botswana“, reist Firth naar het zuidelijk Afrikaanse land om met eigen ogen te zien wat de impact is van de diamantwinning en hoe de industrie de burgers van het land en de wereld helpt. Firth spreekt met verschillende belanghebbenden die bijdragen aan en beïnvloed worden door de diamantindustrie. Onder hen bevinden zich de president van Botswana, Mokgweetsi Masisi, de directeur van Boteti Mining, Naseem Lahri, en een vrouwelijke vrachtwagenchauffeur.

Hier in Botswana heb ik een beeld gezien van wat er kan gebeuren als bedrijven samenwerken met de overheid en het maatschappelijk middenveld en als er in samenwerking met de lokale gemeenschappen wordt geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat de voordelen echt worden gedeeld met de mensen ter plaatse“, voegde Firth eraan toe. “Ik kwam hier om naar een toeleveringsketen te kijken. Ik kwam terug uit Botswana en vroeg me af of dit land nog iets groters vertegenwoordigt – een nieuwe visie op zakendoen, en zo ja, dan is het zeker iets dat met integriteit en waakzaamheid moet worden beschermd.