De eindejaarsverkoop van sieraden in de VS is met iets meer dan 4% gedaald, ook al is de verkoop via e-commerce voor de categorie sterk gestegen.

De online eindejaarsverkoop van juwelen steeg met 45% jaar op jaar voor de verlengde periode, volgens gegevens van Mastercard SpendingPulse, die aankopen van 11 oktober tot en met kerstavond volgde. De sprong in de digitale uitgaven kon het verminderde voetverkeer in de winkels niet goedmaken.

De detailhandelsverkopen voor alle productcategorieën – exclusief auto’s – stegen met 3% op jaarbasis. De totale online aankopen stegen met 49% ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden, wat neerkomt op 20% van het totaal, vergeleken met 13% in 2019.

Ondertussen steeg de totale eindejaarsverkoop voor het traditionele seizoen van 1 november tot 24 december met 2,4%, terwijl de digitale omzet met 47% toenam.

De Amerikaanse consumenten hebben het eindejaarsseizoen op zijn kop gezet, door ’thuis tijdens de feestdagen’ op een unieke 2020 manier te herdefiniëren“, aldus Steve Sadove, senior adviseur van Mastercard. “Ze winkelden van thuis uit voor thuis, wat leidde tot een recordgroei van e-commerce. En, consumenten winkelden eerder dan ooit tevoren. Deze toename was een ode aan het eindejaarsseizoen en de kracht van zowel winkeliers als consumenten.

De woninginrichting steeg het sterkst van jaar op jaar tijdens de verlengde bestedingsperiode, met een stijging van 16% in totaal en 31% online, terwijl de aankopen van artikelen voor woningverbetering in totaal met 14% toenamen en online met 80% toenamen. Luxeartikelen, exclusief sieraden, daalden met 21% in totaal, en kleding kende de sterkste daling, een terugval van 19%. De verkoop in warenhuizen daalde met 10%.

Het cijfer van de eindejaarsverkoop miste de prognose van de National Retail Federation (NRF) van een stijging van 3,6% tot 5,2% voor de periode november-december. De eindejaarsomzet is de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 3,5% gestegen. Ook het vijfdaagse Thanksgiving weekend, met onder meer Black Friday en Cyber Monday, viel teleurstellend uit en daalde met 14% ten opzichte van vorig jaar, aldus de NRF.