De Fancy Color Research Foundation (FCRF) heeft aangekondigd dat in het vierde kwartaal van 2018 de prijzen van fancy color diamanten stabiel zijn gebleven in alle maten en verzadigingen.

De Fancy Color Diamond Index (FCDI) laat zien dat de prijzen van fantasy blue in het vierde kwartaal met 0,8% stegen. De Fancy Intense Blue nam 1,9% toe. De prijzen van roze diamanten bleven stabiel: de categorie met 2 karaat roze steeg met 1,1%, aangevoerd door de Fancy Vivid Pink, die 2,1% steeg, en de 10-karaats Fancy Pink verloor 0,8%. In dezelfde periode zagen fancy yellows een algemene daling van 1,5%, maar de 5-karaats Fancy Vivid Yellow steeg met 1,2%, zei de FCRF.

Op jaarbasis, steeg de Fancy Color Diamond Index in 2018 met 0,2%. Blue prijzen stegen 4,1% (9,1% hoger voor 1 tot 1,5 karaat), gele prijzen daalden met 2,1% (fancy geel verloor 3,9%) en roze prijzen bleven stabiel. In 2018 namen alle Fancy Intense en Fancy Vivid respectievelijk 0,7% en 1,5% toe, terwijl de Fancy-categorie met 1,4% daalde.

Jim Pounds, lid van de CFRF-adviescommissie, zei: “In de afgelopen drie jaar hebben we een aanzienlijke hoeveelheid Vivid Yellow op de markt zien komen, meestal van de Misery Pit in de Ekati-mijn in Canada. Naarmate de mijn zich echter van open put naar ondergrondse exploratie verplaatst, zal het aantal stenen dat beschikbaar is in 2019 aanzienlijk worden verminderd. We verwachten daarom een lichte prijsstijging voor Vivid Yellow.

De Fancy Color Diamond Index wordt uitgegeven door de Fancy Colour Research Foundation (FCRF), een non-profit organisatie, en houdt fancy gele, roze en blauwe prijsgegevens bij in drie grote internationale handelscentra: Hong Kong, New York en Tel Aviv.

reputation management