Diamanthandelaren uitten enige frustratie over de nogal grillige activiteit op de juwelen- en diamantbeurs in Hong Kong, die afgelopen woensdag begon, mede vanwege waarschuwingen dat een tyfoon van categorie 10 het eiland zou kunnen treffen.

Veel Joodse handelaars arriveerden op de show laat na Rosh Hashanah dat dinsdag eindigde, terwijl de Jain Indiërs hun stands op donderdag sloten voor de heilige dag van Samvatsari. De Hong Kong show werd ook gehinderd door zorgen dat slecht weer kopers ervan zou weerhouden op zondag aanwezig te zijn.

Niettemin was het bezoekersverkeer stabiel op de eerste twee dagen van de Hong Kong show, met intense activiteit tijdens de namiddagspits. Exposanten merkten op dat kopers de markt aan het testen waren en hogere kortingen eisten.

Chinese kopers zijn de afgelopen maanden afwezig geweest op de markt en hun kosten zijn gestegen als gevolg van de devaluatie van de renminbi,” zei Ditesh Shah, hoofd van de inkoop en verkoop in India bij A.K., gevestigd in Hong Kong. “Ze zijn daarom behoorlijk gevoelig aan de prijs.

De aandacht op de beurs is gericht op D-diamanten van 0,30 tot 0,50 karaat, D tot J, SI en er is een constante vraag naar 1 karaat stenen, G naar K, VS naar SI, hoewel er niet veel vers vervaardigde producten op de markt aanwezig zijn, zeggen de exposanten. Prijzen in deze categorieën werden tijdens de eerste dagen van de show stabiel gehouden, terwijl de vraag naar kleinere, goedkopere mêlé diamanten zwak bleef.

Valutazwakte drukte het kopersvertrouwen in de regio, de Chinese renminbi daalde sinds het begin van het jaar met 5%, de Indische rupee met 12%, de Turkse lire met 62% en de Indonesische rupiah 9%.

Een in Antwerpen gevestigde koper, die om anonimiteit heeft gevraagd, voegt eraan toe dat kopers conservatief zijn en dat er onzekerheid bestaat over de extra impact van handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China.

De handel krijgt een beter beeld van het consumentenvertrouwen in Hong Kong en China tijdens de Gouden Week van 1 oktober. Terwijl de juweliers al voorraad voor dit festival hebben, zijn ze op zoek naar producten vóór het Chinese Nieuwjaar (op 5 februari).

Ze hopen dat het positieve momentum dat werd waargenomen in de eerste helft van het jaar, toen de grote juweliers Chow Tai Fook, Chow Sang Sang en Luk Fook allemaal een groei met dubbele cijfers optekenden, zal worden voortgezet.

De toonaangevende juweliers kenden een goede eerste helft van 2018 en het gevoel is dat de voorraadniveaus laag zijn, zei Lawrence Ma, president van de Hong Kong Diamond Federation. Hij voegde er echter aan toe dat kleinere onafhankelijke juweliers een moeilijkere periode doormaakten en dat er uitdagingen ontstonden in de tweede helft van het jaar.

De spanning op de handelsbetrekkingen tussen de Verenigde Staten en China, hogere rentetarieven en een sterkere dollar hebben allemaal invloed op de vraag“, zei Ma vrijdag op een persconferentie georganiseerd door UBM-organisator. “We mogen een goede Hong Kong show verwachten, maar niet geweldig, gezien de uitdagingen waar we voor staan.