Leiders van de Israëlische diamantsector spraken hun vertrouwen uit in een herstel nadat een sterke handel in de laatste maanden van vorig jaar hoop gaf dat het ergste van de coronaviruscrisis achter de rug was.

Het eindresultaat van Israël voor 2020 – een daling van de uitvoer van geslepen producten met 31% – was beter dan velen hadden gevreesd tijdens het hoogtepunt van de neergang, merkten leidinggevenden op. De verkoop in december schoot omhoog toen de vraag tijdens het kerstseizoen aantrok.

De Covid-19 pandemie was ernstig voor de Israëlische diamantsector, waardoor de sterkste bronnen van handel in de VS en het Verre Oosten werden afgesneden en het land tot drie keer toe werd gesloten. De voorzitter van de Israel Diamond Exchange, Yoram Dvash, waarschuwde in juli dat de nationale industrie “op het punt stond in te storten” nadat de export in de periode van maart tot mei met meer dan 80% was gedaald.

Vanaf augustus verbeterde de markt echter, toen de detailhandel zich op de feestdagen voorbereidde en er tekorten ontstonden na sluitingen van productie-eenheden, vooral in India. Dit hielp de Israëlische handel zich te herstellen, ondanks een tweede nationale lockdown in september en oktober.

Het vierde kwartaal was veel beter, en de laatste maand was uitzonderlijk,” zei Dvash in een recent interview.

Israël eindigde 2020 met het verschepen van $ 2,37 miljard aan geslepen goederen voor het jaar, een daling ten opzichte van $ 3,41 miljard in 2019, meldde het ministerie van Economie en Industrie. Het volume van de export daalde met 23% tot 1,1 miljoen karaat, waarbij de gemiddelde prijs met 9% daalde tot $ 2.195 per karaat.

De invoer van geslepen stenen daalde met 37% tot 1,53 miljard dollar. De invoer van ruwe stenen daalde met 40% tot 1,07 miljard dollar, terwijl de uitvoer van ruw eveneens met 40% daalde tot 859,1 miljoen dollar.

De uitvoer van geslepen diamant daarentegen verdrievoudigde van 54,9 miljoen dollar een jaar eerder tot 189,3 miljoen dollar in december, wat wijst op een inhaalvraag. Het exportvolume steeg met 37% tot 78.057 karaat, terwijl de gemiddelde prijs meer dan verdubbelde tot $ 2.425 per karaat, vergeleken met $ 966 in december 2019.

De laatste maanden van het jaar wezen op een vermindering van de dalingen en een herstel in de industrie,” zei Ophir Gore, de diamantcontroleur van de natie, in een verklaring. “Als deze trend doorzet, zou 2021 goed nieuws moeten brengen voor de Israëlische diamantsector.

Israël rapporteert zendingsgegevens op nettobasis, wat betekent dat het de goederen aftrekt die terugkeerden, meestal omdat ze onverkocht bleven. Op bruto basis daalde de geslepen export van het land met 22% tot 410,9 miljoen dollar in december, maar kopers stuurden minder diamanten terug dan normaal – een gevolg van de aanbodtekorten, legde Dvash uit. Slechts 54% van de geslepen export keerde die maand terug naar Israël, vergeleken met 90% een jaar eerder.

In het verleden, wanneer je een ronde, 3-karaat, F, SI1 vroeg, zou de koper vijf stenen hebben gekregen om uit te kiezen, omdat er variëteit was,” vervolgde de voorzitter van de beurs. “Nu krijgt hij twee stenen.

Israël, dat zich momenteel in zijn derde lockdown bevindt, probeert zijn herstel voort te zetten in het licht van een onzekere wereldwijde diamantmarkt.

Vorig jaar was geen vrolijk jaar, zonder twijfel,” beweerde Dvash. “Het was een moeilijk jaar. Maar al bij al was het veel beter dan we hadden verwacht. We begonnen de crisis met een daling van meer dan 80%, en het gemiddelde aan het slot was 30%. Daar kunnen we niet trots op zijn, maar als we kijken naar de gegevens van het einde van het jaar, zijn we een beetje optimistisch dat het beter zal gaan.