Een scherpe daling van de vraag en een stijging van de voorraden kenmerkten de handel in december. Handelaren in geslepen diamant over de hele wereld voelden zich sip nadat de detailhandel in diamanten juwelen niet aan de verwachtingen voldeed.

Verenigde Staten

Amerikaanse handelaren in gepolijste diamant zeiden dat de eindejaarsperiode teleurstellend eindigde. Volgens de eerste rapporten steeg de totale verkoop in de Amerikaanse feestdagen voor alle goederen lichtjes, verbeterde de verkoop van sieraden een weinig en liet de verkoop van diamanten sieraden op zijn best een marginale vooruitgang optekenen.

De verkoop van diamanten sieraden in december was voornamelijk last minute en was beter dan verwacht voor items met een hoog ticket en sieraden met grotere diamanten. Hoewel dat goed nieuws is, is het belangrijk om te onthouden dat het grootste deel van de diamantactiviteiten, zowel in volume als in totale waarde, in kleinere en goedkopere sieraden is. Deze goedkopere juwelen verkochten niet zo goed als verhoopt, nogmaals, volgens de eerste rapporten.

Detailhandelaren en handelaren weten de slechte prestaties aan de dalende aandelenmarkt, de onstabiele politieke omgeving en zorgen op internationaal niveau, zoals de handelsoorlog met China. Voeg aan deze mix een gebrek aan massale generieke promotie-activiteit toe en de minder dan spectaculaire resultaten zijn geen verrassing.

Mall-gebaseerde winkels waren vooral gericht op modesieraden, in een poging om de prijzen laag te houden; ze boden vooral oorbellen en hangers aan. Maar vanuit een commercieel perspectief zijn die items zeer concurrerend en is de cashflow die ze genereren niet hoog.

Een trend die naar voren leek te komen, is een verschuiving in grootte. In de VS gevestigde handelaren meldden dat de vraag naar kleinere ronde goederen, typisch 0,30 tot 0,39 karaat, niet zo hoog lag als verwacht kon worden, gelet op hoe goed ze de afgelopen jaren werden verkocht. In plaats daarvan lijkt de vraag te zijn verschoven naar iets grotere diamanten, namelijk 0,50 tot 0,99 karaat. Als dat het geval is, is dit een belangrijke verschuiving in de vraag.

De handelaren in geslepen diamant in New York hadden veel goederen in memo bij winkeliers en maken zich zorgen om de teleurstellende resultaten.

India

Het marktsentiment van de diamantmarkt in India was slecht in december. De meeste slijperijen werkten niet op volle capaciteit, vanwege een opbouw van de inventaris en een lager dan verwachte vraag. De productie van vers geslepen diamant, normaal verwacht eind december of begin januari, werd tot halverwege en eind januari doorgevoerd.
Over het algemeen was de vraag beperkt tot weinig domeinen, voornamelijk grote goederen met een gewicht van 2 karaat en meer. Omgekeerd daalde de vraag naar cape-kleurartikelen over de hele linie. Wanneer klanten bestellingen plaatsten, waren ze zeer specifiek, wat leidde tot aanhoudende tekorten en een stijging van sommige prijzen. Toch voelen handelaren zich nog steeds minder zelfzeker en zijn ze niet bereid om zelfs die goederen opnieuw in te slaan.

Hong Kong

De diamantmarkt van Hongkong, in afwijking tot de rest van de wereld, werd in december als stabiel beschouwd. De vraag in de winkels kwam van toeristen die aankwamen uit het vasteland van China, maar ook uit het buitenland.

De Hong Kong International Jewelry Manufacturers ‘Show, een kleine handelsbeurs die liep van eind november tot en met 2 december, was volgens lokale handelaars niet succesvol. Dit gezegd zijnde, waren de verwachtingen laag gespannen voordat die beurs werd geopend.

De vraag was relatief vlak in Hong Kong in december. De prijzen van 3 karaatsstenen zijn bijvoorbeeld stabiel, maar de vraag was aan de lage kant. Ronde, 1-karaats goederen in D-G-kleuren, SI-helderheid, beoordeeld als Triple Excellent waren beperkt beschikbaar, wat handelaars ertoe aanzette de prijzen strak te houden. Fancy shape goederen kenden een stabiele vraag.

In navolging van de Amerikaanse consumentenmarkt was er vraag naar ronde stenen van 0,30 tot 0,50 karaat in E-G-kleuren en VS-SI-helderheid. Tegelijk verkochten de rondes van 0,70 tot 0,90-karaat in D-G-kleuren en de VS-SI-helderheid slechts matig.

Kleine goederen, vaak verkocht in loten, verkochten erg traag omdat lokale juweliers die goederen meer dan voldoende in voorraad hebben.

Israel

De groothandelsmarkt in Israël kende een vertraging van de activiteit. Hoewel dit gedeeltelijk seizoensgebonden is, weerspiegelt het ook een daling van de vraag vanuit de VS. In de laatste twee weken van de maand is de vraag vrijwel tot stilstand gekomen. Verkopers die terugkwamen uit de VS meldden dat 2-karaats en grotere goederen in SI-I1-zuiverheid goed werden verkocht aan retailers. We hebben niet hetzelfde gehoord voor kleinere goederen.

Handelaren rapporteerden lokale vraag naar ronden in H-N kleuren en VS-I1 zuiverheid. Deze goederen zijn schaars, en hoewel de prijzen stabiel zijn, zijn handelaren niet al te streng op het vlak van de prijs en bereid om deals af te sluiten voor de cashflow.

Vanwege de vraag naar topkwaliteit, met name artikelen met Triple Excellent of ten minste Very Good, ontstonden grote prijsverschillen. Er is een solide vraag naar artikelen van topmakelij aan hogere prijzen, terwijl goederen met kleine imperfecties of fluorescentie weinig vraag kennen, wat leidt tot dalende prijzen. Het prijsverschil zou over het algemeen een paar procentpunten bedragen. Tegenwoordig hebben handelaren het echter over een prijsverschil van 10% of meer.

Deze trend naar een zeer selectieve vraag komt tot uiting in een aantal items: zeer kleine items, fancy-color geel in SI-zuiverheid, fancy-shape goederen, goederen in cape-kleuren, met een groot prijsverschil tussen donkere en lichte kleuren, en grote dure artikelen met zeer kleine onvolkomenheden, zoals met medium blauwe fluorescentie.