Meer dan de helft van de consumenten is van plan om zichzelf en anderen dit jaar tijdens de feestdagen te trakteren op luxeproducten, waarbij ze het gevoel hebben dat verwennerij op dit moment belangrijk is, volgens een onderzoek van Accenture.

Dit komt ondanks het feit dat twee op de vijf shoppers van plan waren om minder uit te geven voor de feestdagen dan ze vorig jaar deden, merkte het professionele servicebedrijf op in zijn 14e jaarlijkse Holiday Shopping Survey, die het onlangs publiceerde.

De E-commerce zou ook een boost moeten zien door de feestdagen, en misschien wel voor altijd, zei Accenture. Ongeveer 75% van de ondervraagden zei dat ze minstens een deel van hun aankopen online zouden doen dit jaar, in vergelijking met 65% vorig jaar, terwijl ongeveer 43% uitsluitend van plan was om digitaal te winkelen. Bovendien waren de consumenten nog steeds niet gerust op het betreden van winkels, met slechts 11% die bereid was om aankopen op te halen, terwijl meer dan driekwart van de ondervraagden hun producten wilden laten leveren.

Ondertussen zeiden consumenten dat ze zich meer bewust waren van de authenticiteit van een merk. Zo’n 57% zou eerder winkelen bij retailers die hun personeel en klanten tijdens de crisis steunden, terwijl 41% zei dat ze niet zouden winkelen bij retailers die personeel hadden ontslagen tijdens de pandemie.

De pandemie heeft de roep om sociaal bewustzijn en transparantie die we de afgelopen jaren hebben gezien, versterkt“, aldus Jill Standish, senior managing director en global retail lead bij Accenture.

Accenture ondervroeg 1.517 Amerikaanse consumenten ouder dan 18 jaar, die elk een artikel voor persoonlijk gebruik hadden gekocht in de afgelopen zes maanden. Het onderzoek werd uitgevoerd in augustus.