Afbeelding: indiamart.com

In een recent interview met Stephen Lussier, Executive Vice-President, Marketing, De Beers Group, heeft de Gem & Jewellery Export Promotion Council van India (GJEPC) hem gevraagd of hij zich zorgen maakt over de invloed van in het laboratorium gekweekte diamanten op de prijzen van natuurlijke kleine stenen (melee).

Lussier stelde echter dat hij dit niet zo ziet. Hij zei: “De vertraging in de kleinere stenen (melee) die tijdens de tweede helft van vorig jaar werd waargenomen, is voornamelijk cyclisch. Ze wordt voornamelijk aangedreven door dynamiek in  vraag en aanbod … Hoewel de eerste helft van 2018 erg goed was, was er een opstapeling van voorraad in de midstream tijdens de daaropvolgende periode, voornamelijk als gevolg van de situatie in drie van de belangrijkste markten voor kleinere diamanten – India, Turkije en het Midden-Oosten … Twee andere factoren zullen de vraag en het aanbod op middellange termijn beïnvloeden. Ten eerste, het feit dat Argyle, de grootste leverancier van kleine ruwe diamanten tijdens de afgelopen decennia, aan het einde van zijn levenscyclus is gekomen. Binnen een paar jaar zal het niet langer een bron van toelevering zijn, waardoor de hoeveelheid kleine ruwe stenen die de pijpleiding binnenkomt aanzienlijk zal worden verminderd.

Helaas besloot Lussier de ‘olifant in de kamer‘ niet te bespreken. Hij zei niets over de vroegere grootschalige frauduleuze praktijken die bestaat uit het mengen van melees in loten natuurlijke diamanten. Hij kaartte ook niet aan dat deze praktijken nog steeds voortduren, noch dat ze tot op de dag van vandaag niet voldoende effectief aangepakt worden binnen de branche.

Hoewel Lussier terecht opmerkte dat de sluiting van Argyle het aanbod van klein ruw naar de markt toe zal verminderen, gaat hij voorbij aan het feit dat wereldwijd, diamantproducenten in het algemeen en een groep jonge diamantdelvers in het bijzonder, het risico lopen failliet te gaan omdat de prijzen die momenteel op de markt betaald worden voor klein ruw veel te laag is. De facto is een diamantmarkt zonder een sterke, levendige en winstgevende markt voor klein ruw niet duurzaam.

Met betrekking tot deze mijnwerkers:

Natuurlijk vormen deze kleinere ruwe diamanten voor bijna alle diamantmijn bedrijven, ongeacht de grootte, de basis van hun inkomen. En zoals we het de afgelopen maanden hebben gezien, kan een prijsdaling van dit specifieke ruw het bedrijfsmodel van deze mijnwerkers maken of breken. Onlangs zei Paul Bosma, CEO van het junior diamantmijn bedrijf Firestone Diamond, tijdens ‘Investing in Africa Mining Indaba’ in Zuid-Afrika: ‘Wanneer zal de [ruwe diamant] markt herstellen? We hebben vastgesteld dat we tussen de $ 15 en $ 17 per karaat verloren hebben vanwege de prijsdaling in de markt.

Natuurlijk weet Lussier dit allemaal. Het verontrustende is dat hij besloot het te verdoezelen. Een ongezonde melee markt – zowel ruw als geslepen – brengt het welzijn en de toekomst van de volledige diamant supply chain in gevaar.