Sommige grote diamantproducenten (mijnbouwers) proberen de productie en de detailhandel te veroveren, maar zullen zelfstandige bedrijven hiervoor de prijs betalen?

De Beers is al meer dan 15 jaar actief in de detailhandel van de diamantindustrie, maar onlangs zijn andere mijnbouwers begonnen met het volgen van hun voorbeeld; ze breken uit de productie-box en betreden andere aspecten van de handel.

De overstap naar de detailhandel was een natuurlijke stap voor De Beers“, zegt David Johnson, hoofd van de strategische communicatie van het bedrijf.

Initieel heeft De Beers categoriemarketing uitgevoerd voor de hele sector, waardoor het bedrijf actief moest zijn in andere delen van de diamantpijplijn. Toen de omstandigheden veranderden, koos het bedrijf ervoor om dat geld te investeren in het bouwen van zijn sieradenmerk, om de vraag naar diamant te blijven promoten.

Hoewel de detailhandel slechts een klein deel van de totale financiën van de groep uitmaakt, is het niet onbelangrijk. Het levert niet alleen omzet op, maar ook inzicht in trends en kansen stroomafwaarts, evenals andere belangrijke strategische voordelen, zoals het stimuleren van de vraag naar de producten die we delven,” merkt Johnson op.

Andere plannen

Andere mijnbouwers zien geleidelijk de voordelen van diversificatie. Alrosa is al gesegmenteerd in het snijden en polijsten van zijn eigen gekleurde diamanten, die het rechtstreeks te koop aanbiedt aan consumenten, en denkt na over de mogelijke aankoop van diamantproducent Kristall. De Russische mijnbouwer werkt ook aan een aantal projecten gericht op de eindconsument om het kopen van natuurlijke diamanten aantrekkelijker te maken, zegt Dmitry Amelkin, hoofd van strategische projecten en analyses voor Alrosa.

Rio Tinto kijkt ook verder dan alleen een door mijnen aangedreven bedrijf. Senco Jewels – een in India gevestigde keten van franchisewinkels – werkt samen met de in Australië gevestigde diamantproducent, met veel van de beste juweliers in India. “De onderneming biedt retailklanten toegang tot Australische diamanten juwelencollecties door aankopen bij de sieradenfabrikanten, die geautoriseerde leveranciers zijn onder het Australian Diamonds programma van Rio Tinto in India,” aldus Robyn Ellison, communicatiemanager voor Rio Tinto. Alle diamanten in de sieradenproducten in de Senco winkels zullen afkomstig zijn uit de Argyle activa van de mijnbouwer.

‘Men moet de risico’s in overweging nemen’

Deze bewegingen zijn niet helemaal onverwacht voor sommige van de grote mijnbouwbedrijven, zegt Kieron Hodgson, een analist bij de in Londen gevestigde investeringsbank Panmure Gordon.

De grotere spelers hebben duidelijk extra winst- en winstpotentieel geïdentificeerd in de stroomafwaartse markt,” zegt hij. “Ik denk dat verticale integratie zich leent voor de grotere producenten als voor kleinere diamantproducenten van stenen met hogere waarde.”

Stephen Wetherall, CEO van de in Australië gevestigde mijnbouwer Lucapa Diamond Company, is het eens met de beoordeling van Hodgson, maar is van mening dat niet elk bedrijf dat naar productie- of detailhandelstransacties kan overgaan, dit zou moeten doen. Hoewel zijn eigen bedrijf recent interesse toonde in andere aspecten van de handel, merkt hij op dat “men rekening moet houden met de risico’s en toetredingsbarrières waarmee u te maken krijgt, met de waarschijnlijkheid van succes, en of het extra rendement dat u verwacht voor uw stakeholders te scheppen, door het inzetten van een downstream strategie, de moeite waard is om deze stap te zetten.

Lucapa is van plan om volgend jaar in de midstream te gaan met snijden en polijsten. Een van de redenen achter deze keuze is volgens Wetherall de hoop om het risico op dat niveau te beperken. “In het verleden was de industrie enigszins ondoorzichtig en had het een aantal tussenlagen waar marges werden genomen, maar er werd geen werkelijke waarde toegevoegd door die tussenlagen. Die tussenpersonen, die gewoonweg echt geen risico liepen, namen gewoon marges op de producten. Vandaag, met de sterk verbeterde transparantie in de handel en de relatieontwikkeling tussen de mijnbouwer en de productiemarkt, kunnen deze middenlagen worden omzeild en die waarde opgedaan worden door zowel de mijn als de detailhandel.

Waar het op neerkomt, zegt hij, is dat “zonder extra risico te nemen, we de inkomsten kunnen verhogen“.

Effecten in de markt?

Maar terwijl de overgang naar een “nevenactiviteit” mogelijk voordelig zal zijn voor grote mijnbouwbedrijven is de vraag welk effect dit zal hebben op de kleinere bedrijven, die voor hun hele levensonderhoud afhankelijk zijn van het midden- en stroomafwaartse deel van de handel. Zullen mijnbouwers – die waarschijnlijk goedkopere goederen kunnen aanbieden, met een volledig gekende herkomst, door tussenpersonen uit te schakelen – de bestaande fabrikanten en detailhandelaren in een kleinere hoek van de markt drummen?

Persoonlijk ben ik er niet zeker van dat mijnbouwbedrijven het middensegment willen ‘bezitten’,” zegt Hodgson. Aangezien dat segment gespecialiseerde vaardigheden vereist en de mogelijkheid om geretourneerde goederen te verwerken, merkt hij op: “mijn visie is er één van meer joint ventures / partnerships op de middellange termijn.

Wetherall bevestigt dit gevoel. Hoewel Lucapa op dit moment niet geïnteresseerd is om naar de detailhandel te gaan, kan dat in de loop van de tijd veranderen, suggereert hij. Als de juiste gelegenheid zich voordoet, staat het bedrijf open voor samenwerking met retailers.

Wij geloven niet dat actief worden in de detailhandel in onze strategische toekomst ligt,” zegt hij. “Die kant van de diamantwaardeketen kan het beste worden overgelaten aan degenen die deze het beste kennen – de retaildeskundigen, die zelf aanzienlijke investeringen doen in hun merken en winkels.

Desalniettemin gaat hij verder: “De eisen van de consument veranderen en de industrie moet zich aanpassen aan die veranderende eisen. De consument van vandaag heeft belangstelling om te weten waar de diamanten die ze kopen, werden aangekocht, geslepen en in sieraden zijn gezet (alsook door wie). Als we, in samenwerking met een strategische partner, die zekerheid en dat comfort kunnen bieden aan de retailklanten, dan is het misschien een natuurlijke stap vooruit.

Het stroomafwaartse standpunt

Fabrikanten en detailhandelaren van hun kant lijken zich niet al te veel zorgen te maken over de mogelijke aantasting van hun terrein door mijnbouwers.

[Hoewel het mogelijk is] dat het sommige kleine bedrijven zal schaden, zal het groei bij anderen bevorderen“, zegt Stanley Zale, vice-president van diamant- en edelsteenverkopen voor de in de VS gevestigde fabrikant Stuller. Hij wijst erop dat de langdurige aanwezigheid van De Beers in de ruimte niet ten koste gegaan is van bestaande bedrijven.

Hoe zit het met de trend om lokaal te shoppen?“, vraagt ​​hij. “Het zal moeilijk zijn voor een multinational om dezelfde service te bieden als een juwelier die lid is van een gemeenschap. Zeg nooit nooit, maar laten we de expertise en waarde die de onafhankelijke juwelier zijn klanten biedt niet onderschatten.

Harris Botnick, de eigenaar van Worthmore Jewelers in Georgia, ziet de potentiële nadelen, maar gelooft niet dat de expansie van de mijnbouwers uiteindelijk de dynamiek van de industrie zal veranderen.

Er is ongetwijfeld meer concurrentie op de markt“, zegt hij, en onafhankelijke juweliers moeten “voortdurend werken om zichzelf opnieuw uit te vinden en te groeien, zodat we degene kunnen zijn die het eindsieraad aan de eindgebruiker levert.” Maar hij wijst erop dat de dagelijkse details van het runnen van een downstream bedrijf – zoals het verkopen van één artikel per keer en het behandelen van garantiekwesties – voor mijnbouwers misschien moeilijk zullen zijn om goed uit te voeren.

En hoewel sommige consumenten zich laten leiden door de goedkopere prijzen en gemakkelijke traceerbaarheid die de mijnbouwers kunnen bieden in de winkelruimte, gelooft Botnick dat anderen nog steeds rekenen op onafhankelijke juweliers, als het gaat om het kopen van kwaliteitspunten.

We verkopen herinneringen, speciale gelegenheden en liefde“, zegt hij. “Dat deel van de vergelijking kan op dit moment niet worden gerealiseerd door mijnbouwers.

Mijnbouwers trekken naar andere delen van de business

Rio Tinto: Bandhan Jewels, een gezamenlijk juwelenproject met populaire Indiase retailers, werd gelanceerd in juni en bevat Australische diamanten uit het Argyle bezit van de mijnbouwer. Retailpartners zijn Being Human Jewellery, Farah Khan Fine Jewellery en Kisna Diamond Jewellery.

Alrosa: de Russische mijnbouwer maakte in 1994 de overstap naar snijden en polijsten, maar richtte in 2000 zijn productiebedrijf Diamonds Alrosa op, met vestigingen in Moskou en Barnaul. Vorig jaar maakte Alrosa de overstap naar de productie van speciale stenen, waaronder gekleurde diamanten, die ze via een veiling aan de consument verkoopt.
Lucapa Diamond Company: in zijn laatste beleggerspresentatie in augustus, schetste Lucapa zijn geprojecteerde groeistrategie van een puur door mijnen aangedreven bedrijf naar de midden- en stroomafwaartse takken. Het bedrijf begint in 2019 met de productie van zijn eigen stenen, een proces dat het hele jaar op een afgemeten manier zal worden uitgerold. Hoewel de mijnbouwer momenteel niet op zoek is naar de uitbouw van eigen detailhandel, heeft hij in de toekomst de mogelijkheid daartoe geboden, waarschijnlijk door partnerschappen met bestaande detailhandelaren.