De National Retail Federation (NRF) voorspelt een stijging van 1,5% van de Amerikaanse consumentenbestedingen aan sieraden deze Moederdag, ondanks de financiële druk als gevolg van COVID-19.De Amerikanen zullen dit jaar 5,27 miljard dollar uitgeven voor juwelen rond Moederdag, vergeleken met 5,19 miljard dollar in 2019, rapporteerde de handelsorganisatie vorige week. De juwelen zullen hun positie als topper voor de jaarlijkse gebeurtenis behouden, voor uitstapjes, elektronica, geschenkkaarten en bloemen.

De gemiddelde prijs die klanten bereid zijn te betalen voor elke aankoop van sieraden is 40 USD, op gelijke voet met het voorgaande jaar, met 41% van de mannen kiezen voor de categorie versus 28% van de vrouwen. De totale uitgaven voor Moederdag, die op 10 mei valt, wordt voorspeld om 7% te stijgen tot 26,7 miljard dollar.

Hoewel het aantal mensen dat dit jaar Moederdag viert is afgenomen als gevolg van de pandemie van het coronavirus, zijn degenen die dat vieren bereid om meer uit te geven. Van de ongeveer 80% die zei dat ze zouden vieren, werd van de consumenten verwacht dat ze een gemiddelde van $205 per aankoop, $8 meer dan in 2019, zouden besteden, verklaarde de NRF.

De families bevinden zich dit jaar in een ongewone positie,” zei Phil Rist, uitvoerend ondervoorzitter van strategie bij Prosper Insights, die het onderzoek uitvoerde. “Sommige consumenten kijken om het feit goed te maken dat ze hun moeder nergens kunnen meenemen, door haar dit jaar iets extra bijzonders te sturen.

De artikelen waarvoor de consument geld zal uitgeven zijn ook veranderd als gevolg van het virus, waarbij categorieën als elektronica, huishoudelijke artikelen en tuingereedschap een aanzienlijke boost hebben gekregen, terwijl speciale uitjes en bloemen in populariteit zijn gedaald.

De uitgaven voor speciale uitjes zullen naar verwachting 12% tot 4,07 miljard dollar dalen, schat NRF, terwijl de elektronica naar verwachting 34% tot 2,93 miljard dollar zal stijgen. Huishoudelijke artikelen en tuingereedschap zullen naar verwachting 35% tot 1,51 miljard dollar stijgen.

Terwijl minder consumenten zeggen dat ze traditionele uitstapjes plannen, wil 46% nog steeds mama vieren met een speciale maaltijd, een dagje uit of een andere activiteit,” zei de NRF. “Deze plannen zijn misschien meer hoopvol dan realistisch, gezien de huidige omgeving, maar ze laten wel zien dat de consument in deze tijden graag een normaal gevoel wil herscheppen.

Uit het onderzoek bleek dat 43% van de mensen die van plan waren om cadeaus te kopen, het gevoel hadden dat de keuze van iets unieks de belangrijkste factor was. Zo’n 41% noemde geschenken die een speciale herinnering creëerden als hun nummer één overweging bij het winkelen voor hun moeders. Door de uitbraak van het coronavirus vond 25% van de ondervraagden het belangrijk om een geschenk te vinden dat voor hen gemakkelijk te kopen was, terwijl 17% op zoek was naar iets dat goedkoper was.

Consumenten tussen 35 en 44 jaar zullen waarschijnlijk het meest uitgeven, met een gemiddelde van 296 USD, vergeleken met 248 USD in 2019. Mannen zullen ongeveer 266 USD per cadeau uitgeven, terwijl vrouwen ongeveer 146 USD zullen uitgeven.