Wat ik zo leuk vind aan mijn reizen naar Renous? Wel ik leg het je uit.

Van tijd tot tijd is het heerlijk om zich even terug te trekken uit de hectisch wereld in dewelke we leven. Als ondernemer en zakenman heb ik, door de jaren heen, enorme delen van de wereld afgereisd. Het aantal keer dat ik in Afrikaanse landen en Japan geweest ben, heb ik niet exact bijgehouden. Maar het is enorm. En met jongvolwassen kinderen die in enkele totaal verschillende grootsteden wonen, ben ik soms lang en vaak in de weer met reizen en rushen.

Renous – rust en terugkeer naar eenvoudig genot

Het vliegvisseizoen op de Miramichi rivier loopt zes maanden van de opening op 15 april tot en met de sluiting op 15 oktober. Dit is het langste visseizoen ter wereld voor Atlantische zalm.

Vliegvissen is een techniek voor het vangen van vis waarbij het aas (dat er soms uitziet als een vlieg) voor de vissen wordt neergelaten aan de oppervlakte van het water. De techniek is zo ontworpen dat het lijkt alsof er een insect of ongewerveld dier op het water, of iets onder het wateroppervlak, is beland.

Vliegvissen staat in contrast met traditionele vismethoden waarbij het aas wordt uitgeworpen en aan de vissen onder het water wordt aangeboden.

De rivieren van New Brunswick trekken al ontelbare jaren vissers uit de hele wereld aan die op zoek zijn naar Atlantische zalm. Vaak aangeduid als de koning van de wildvis, blijft de prachtige zalm de meest gewilde soort voor bezoekende vissers in New Brunswick.

De jacht op de Atlantische zalm met hengel en haspel gaat minstens terug tot de 15e eeuw en draagt een rijke traditie in zich die nog steeds door de meeste Atlantische zalmvissers wordt onderhouden. T.a.v. een vislijn duldt de Atlantische zalm weinig concurrenten. Hij zwemt hard en snel en springt uit het water en biedt de visser over het algemeen een onvergetelijke sensatie. Die moet je, minstens één keer in je leven, meemaken.

Van alle rivieren in New Brunswick beweren sommige vissers dat de Miramichi rivier ’s werelds grootste producent van Atlantische zalm is. Het bewijs dat ik zelf ervaren heb ondersteunt de overtreffende trap. Geen enkele andere rivier ziet zoveel visdagen, produceert zoveel Atlantische zalm, of biedt zo’n lengte aan visrijk water!

Echt een heerlijk rivier die je perfect kan bevaren met Renous als startpunt.

Als je meer wil lezen wat het vissen vanuit Renous inhoudt, dan verwijs ik je graag naar het relaas van mijn vorige bezoek aan Renous. Je vindt hier een tekst over mijn allereerste bezoek aan Renous. En in dit artikel lees je meer in detail wat een dagje vissen heel concreet voor me inhield.

Renous gecombineerd met Fredericton

Omdat ik zo geniet van de eenvoud en rust die ik in New Brunswick vind, ben ik dit keer niet enkel in Renous geweest, maar ook in de hoofdstad van de provincie, Fredericton. Deze stad telt net geen 60.000 inwoners.

Harvest festival Fredericton

Afbeelding: Harvest Jazz & Blues Festival

Toen ik er was (midden september) vond net het Harvest Jazz & Blues Festival plaats in Fredericton. Een van de visitekaartjes van Harvest is de uitzonderlijke gastvrijheid die je ervaart. De grootste zalen bieden slechts plaats aan een paar duizend mensen, zodat je in staat bent om muzikanten van wereldklasse te zien in een intieme zaal vol genietende mensen. Wil je naar de voorkant van het podium gaan en meeswingen op slechts een paar meter afstand van je favoriete band? Het is makkelijker dan je denkt bij Harvest. Het aanwezige publiek is typerend voor de hele streek: fleece dragende, bierdrinkende, muziekliefhebbende mensen. Hun enthousiasme sleept de artiesten mee, waardoor ze geweldige optredens geven. Harvest betekent een week van loslaten, muziek in je opnemen en een geweldige tijd doorbrengen!

Natuurwandelingen rond Fredericton

New Brunswick bestaat voor 80% uit bos, waardoor het een droom voor verkenners is. Het grote binnenland van Canada’s enige officieel tweetalige provincie biedt glooiende, beklimbare heuvels, laaggelegen valleien en grote, kronkelende rivieren. Met een beschermde kustlijn die uitstekende walvisspotten, verse kreeft en schilderachtige vuurtorens oplevert, is dit een van de meest toegankelijke plekken in het land voor wandelaars van alle niveaus om er op uit te trekken en te ontdekken.

Hou je van verkennen? Boeien die verborgen juweeltjes die alleen de lokale bevolking lijkt te kennen je? Nou, de watervallen in het Fredericton-gebied staan bovenaan mijn lijstje!

De regio rond Fredericton is de thuisbasis van talloze watervallen waar veel van de lokale bevolking eigenlijk niet eens van op de hoogte is. Velen zijn te ontdekken als je een beekje een tijdje volgt. Ze zijn misschien niet zo groot, maar ze zullen toch zeer mooi zijn. Mactaquac is een regio die bekend staat om zijn afgelegen ligging ten opzichte van het stadsgewoel en op een steenworp afstand van de natuur. Howland Falls, mijn favoriete waterval om te verkennen, ligt in Mactaquac op Bear Island.

Mactaquac

Er zijn twee drops voor deze watervallen en als je naar beneden loopt en de rivier volgt, ontdek je beide. De tweede drop is spectaculair. Als je naast deze watervallen staat, zijn ze niet alleen mooi en adembenemend, maar voelt de zuurstof die jesylvain goldberg inademt ook schoner aan en zorgt voor een heerlijk, weldadig gevoel.

“Het idee om gewoon hier de natuur in te trekken en te zien waar dat me naartoe brengt, is gewoon heerlijk…”

Sylvain Goldberg