Afbeelding: The Spirit of the Rose – Sotheby’s

Een “ultra-zeldzame” paars-roze diamant – The Spirit of the Rose – werd verkocht voor een recordbedrag van 24,4 miljoen Zwitserse frank (26,6 miljoen dollar) op een veiling in Genève.

De 14,83 karaats steen, “The Spirit of the Rose” genaamd, is nu de duurste paars-roze diamant die ooit op een veiling is verkocht, volgens Sotheby’s.
De verkoop komt meer dan drie jaar nadat de edelsteen uit een mijn in het noordoosten van Rusland werd opgegraven. Hij ontleent zijn naam aan het Russische ballet “Le Spectre de la rose” uit 1911 en werd geslepen uit een nog grotere ruwe diamant die in 2017 door het mijnbouwbedrijf Alrosa werd ontgonnen.

Met een gewicht van 27,85 karaat zou de eerste vondst het grootste roze kristal zijn dat ooit in het land is ontdekt. Het duurde een jaar om de ovaalvormige steen, die in Hong Kong, Singapore en Taipei voor de verkoop van woensdag werd tentoongesteld, te snijden en te slijpen.
Volgens de voorzitter van Sotheby’s juwelendivisie, Gary Schuler, is de zeldzaamheid van de diamant een gevolg van de grootte en de kleur, die als “Fancy Vivid Purple-Pink” was geclassificeerd. Het juweel was ook geclassificeerd als “internally flawless“, een maatstaf voor zijn helderheid, terwijl de steen behoort tot een zeldzame subgroep van diamanten die weinig tot geen stikstof bevatten.
Slechts 1% van alle roze diamanten zijn groter dan 10 karaat en slechts 4% van alle roze diamanten zijn geklasseerd als ‘Fancy Vivid’ en vertonen een rijke, levendige kleur,” zei Schuler in een persverklaring voorafgaand aan de verkoop. “Het kunnen aanbieden van een grote geslepen roze diamant … met de rijkdom aan kleur en zuiverheid van The Spirit of the Rose is daarom echt uitzonderlijk.
Het uiteindelijke prijskaartje viel aan de onderkant van Sotheby’s schattingen, die de diamant aanvankelijk op 21 miljoen tot 35 miljoen Zwitserse frank (23 miljoen tot 38 miljoen dollar) waardeerde. Toch zei het hoofd van de veiling in Genève, Benoit Repellin, in een persbericht dat de verkoop “getuigt van de groeiende waardering en het bewustzijn van de grote schaarste aan roze diamanten in de wereld“.

Sterk stijgende prijzen

Roze diamanten stijgen sneller in waarde dan die van andere kleuren, volgens de non-profit organisatie Fancy Color Research Foundation, die vaststelde dat de prijzen tussen 2010 en 2019 met 116% stegen.
In 2017 werd een 59,60-karaats roze diamant, bekend als de Pink Star, het duurste juweel ooit om bij een veiling verkocht te worden, toen het voor 71,2 miljoen dollar bij Sotheby’s in Hongkong werd verkocht. Daarvoor was het vorige wereldveilingsrecord voor een roze diamant 46,16 miljoen dollar, het bedrag dat werd betaald voor de 24,78-karaats Graff Pink in Genève in 2010.

Voorafgaand aan de verkoop, zei Repellin dat roze stenen goed waren voor vijf van de tien meest waardevolle diamanten ooit verkocht op een veiling.
Deze uitzonderlijke verkopen, allemaal gerealiseerd in het laatste decennium, zijn een bewijs van de groeiende waardering, en het bewustzijn van de grote schaarste van deze natuurlijke schatten over de hele wereld,” zei hij in een persverklaring, “en met de aanvoer van deze prachtige stenen die steeds beperkter wordt, zullen ze waarschijnlijk nog duurder worden.
De Spirit of the Rose werd vergezeld door een reeks andere waardevolle items op Sotheby’s “Magnificent Jewels and Noble Jewels” verkoop. Drie andere kavels werden verkocht voor meer dan 1 miljoen Zwitserse frank (1,1 miljoen dollar), inclusief een peervormige diamanten hanger met een gewicht van meer dan 102 karaat.