Roze en blauwe fancy-color diamanten zagen prijsverhogingen in het derde kwartaal, terwijl geel daalde, volgens de Fancy Colour Research Foundation (FCRF).

De Fancy Color Diamond-index van FCRF steeg met 0,4% voor pinks ten opzichte van het vorige kwartaal, terwijl de prijzen van de blauwe stenen met 0,7% stegen, zei de FCRF donderdag. De tarieven voor gele fancy-color-diamanten daalden met 1%, de algemene index zakte met 0,1%.

De prijs van fancy gele diamanten wordt beïnvloed door de algemene stemming bij veel diamanthandelaren die een gemengde voorraad van kleurloos en geel bezitten,” verklaarde Eden Rachminov, lid van de adviesraad van de FCRF. “Vanwege de vertraging in de kleurloze handel en ter compensatie van hun algemene omzet, verlagen deze handelaren de prijzen van geel iets.

De prijzen van blauwe diamanten met een gewicht van 1 karaat stegen 4,7% ten opzichte van het vorige kwartaal, terwijl die van roze stenen stabiel bleef. Gele diamanten daalden met 2,2% in die grootteklasse, terwijl de prijzen van 1-karaats, intens gele stenen met 1,1% stegen.

In vergelijking met een jaar geleden klommen de prijzen van blauwe diamanten met 6%, terwijl de categorie met de bijzonder levendige kleuren een sprong van 8,5% noteerde in de afgelopen 12 maanden. Roze fancy-color diamanten verloren terrein met een jaar-op-jaar daling van 0,5%, terwijl de prijzen van geel met 1,6% daalden. De index voor alle fancy-color diamanten steeg met 0,4% ten opzichte van dezelfde periode van 2017.

De index volgt de prijzen van gele, roze en blauwe fancy-color diamanten in Hong Kong, New York en Tel Aviv, aldus de FCRF.