De veiling van een reuzendiamant, een van de grootste die ooit werden gevonden, in Sierra Leone is op niets uitgedraaid. De overheid van het Afrikaanse land verwierp een bod van 7,8 miljoen dollar (7,2 miljoen euro) van het Antwerpse bedrijf RayDiam wegens te laag.
De edelsteen werd in maart bovengehaald in de diamantrijke oostelijke provincie Kono in Sierra Leone door arbeiders van een mijnprospectiebedrijf dat in handen is van de evangelische prediker Emmanuel Momoh van de Deeper Life Church.
De diamant van 709 karaat is de grootste die in een halve eeuw tijd in het Afrikaanse land werd gevonden. Volgens specialisten gaat het bovendien om een van de 10 tot 15 grootste stenen die ooit wereldwijd werden opgediept.

Momoh besloot het kostbare kleinood in bewaring te geven bij de centrale bank van Sierra Leone en het te laten veilen door de regering van het land. Dat is symbolisch belangrijk omdat het de eerste keer is dat een dergelijke grote diamant in Sierra Leone zelf geveild werd. De 709 karaat tellende edelsteen zal nu worden geveild in Antwerpen.

50 miljoen dollar voor reuzendiamant?

In het land werd eind vorige eeuw een bloedige burgeroorlog uitgevochten, met vooral diamant als inzet. Rebellen dwongen burgers in het oosten van het land om naar diamanten te graven. Met de opbrengst kochten ze wapens, wat leidde tot de term ‘bloeddiamant’. De handel is nu veel sterker gereglementeerd, al heeft Sierra Leone nog steeds last van diamantsmokkel.
De veiling – de tweede al na een eerste poging in april – leidde echter niet tot een deal. Er waren vijf biedingen. De hoogste prijs werd geboden door de Brit Ziad al-Ahmadi namens RayDiam, een Antwerpse diamanthandelaar die in Libanese handen is.
De regering verwierp het bod echter omdat het beneden de beoogde prijs is. Op welk niveau die zich bevindt is niet bekend. Er zal nu een derde poging worden ondernomen in Antwerpen.
Momoh was na de veiling erg teleurgesteld. Hij zei te hopen ‘op niet minder dan 50 miljoen dollar‘. Maar specialisten betwijfelen op de steen veel meer waard is dan 7 miljoen dollar, wegens de vaalgele kleur. De prediker wil dat ‘zoveel mogelijk mensen van de opbrengst kunnen profiteren‘. Of dat betekent dat hij het geld, na de betaling van 4 procent taks en belastingen aan de regering, zal verdelen is onduidelijk.

bron: De Tijd van 12 mei 2017