Afbeelding: Grib Diamonds

Grib Diamonds constateerde een bescheiden stijging van de ruwprijzen ten opzichte van het niveau van vóór de lockdown, omdat de vraag terugkeerde na een verkooppauze van twee maanden.

Het Belgische bedrijf, dat de productie van AGD Diamonds’ Grib mijn in Rusland verkoopt, bekwam iets meer dan 20 miljoen dollar uit de verkoop van ongeveer 350.000 karaat op dinsdag.

De prijzen waren over het algemeen iets beter dan de prijzen van maart,” zei Dear, verkoopdirecteur bij Grib Diamonds. De sterkste items waren die welke gemakkelijk te produceren zijn in geslepen en bestemd zijn voor de Chinese markt, voegde hij eraan toe.

De veiling in Antwerpen was de eerste van Grib sinds maart, omdat het coronavirus de diamantindustrie bijna volledig stillegde, waardoor Grib Diamonds gedwongen werd om de verkoop in april en mei te annuleren. Het bedrijf biedt zijn goederen meestal één keer per maand aan.

Nu de markten wakker worden, zal de omvang van het herstel in grote mate afhangen van de manier waarop de mijnbouwers hun voorraden beheren,” zo verklaarde Dear. “Tekorten zouden kunnen ontstaan als de producenten het aanbod blijven beperken en een ruwvoorraad blijven opstapelen,” voegde de directeur eraan toe.

De wereldeconomie bevindt zich echter in een uiterst fragiele situatie“, merkte hij op. “Wij geloven niet dat de gevolgen van de wereldwijde lockdown zich volledig hebben voltrokken, en sommige grote economieën hebben misschien nog een lange weg van krimp voor de boeg.

Over Grib Diamonds

Grib Diamonds is een onafhankelijk particulier bedrijf dat sinds 2014 in Antwerpen ruwe diamant verkoopt.

Het verkochte product is afkomstig van de Grib diamantpijp, één van de grootste diamantmijnen die de afgelopen 10 jaar is ontwikkeld.

Het is gelegen in het noordwesten van Rusland, op ongeveer 130 km van de regionale hoofdstad Arkhangelsk. De pijp werd ontdekt in 1995 en is vernoemd naar Vladimir Grib (een Russische geoloog).

De actieve ontwikkelingsfase begon in 2008 en de eerste diamanten werden in 2014 geproduceerd. De mijn heeft reserves van 52 miljoen karaat die gewonnen zullen worden met behulp van open groeven.

Er is ruimte voor verdere ondergrondse ontwikkeling van de Grib-pijp.

Na de ontginning worden de diamanten naar Moskou gestuurd en na verwerking volgens de Russische wetgeving geëxporteerd naar Grib Diamonds NV in Antwerpen.

Grib commercialiseert zijn ruwe diamanten via spotmarkt internetveilingen.