Afbeelding: Sarah Kuijlaars – De Beers

De Beers heeft een sterke eerste helft van 2021 achter de rug, waarbij de omzet van zijn ruw en andere activiteiten profiteerde van het sterke herstel van de diamantmarkt. De mijnbouwer heeft in die periode ook enkele belangrijke strategische stappen gezet in zijn detailhandel- en ruw activiteiten, die een mentaliteitsverandering voor het bedrijf inhouden.

Er blijven echter uitdagingen bestaan en er zijn nog steeds vragen over de beweegredenen achter sommige van die recente beslissingen en over hoe het in de tweede helft van het jaar op de markt denkt te opereren.
Lees hier wat with Sarah Kuijlaars, CFO van De Beers sinds september 2020 vertelt.

Het bedrijf heeft onlangs één CEO benoemd die verantwoordelijk is voor zowel De Beers Jewellers als De Beers Forevermark. Heeft u plannen om die activiteiten meer op elkaar af te stemmen?

We vonden dat de impact van het De Beers merk historisch gezien te gefragmenteerd was. Dus zijn het nu twee juweliershuizen onder één merk. En inderdaad, zeer recent hebben we Céline Assimon aangekondigd als CEO van deze juwelenhuizen. Dus ik denk dat dit ons in staat stelt om een veel meer geïntegreerde aanpak te hebben en om duidelijk te zijn over welke van de producten die we willen presenteren aan welke klant, zodat het een meer op elkaar afgestemde en geïntegreerde aanpak is en er dus geen risico van kannibalisatie is.

De goederen van de hoogste kwaliteit gaan naar De Beers Jewellers en vervolgens gaan de goederen van het lagere niveau naar De Beers Forevermark. We kijken nu, nu we die geïntegreerde aanpak hebben, naar hoe we de hele toeleveringsketen kunnen versterken.

Werken die twee bedrijven momenteel als twee verschillende teams?

Ja. Historisch gezien zijn ze erg gescheiden geweest. Nu, met één CEO, zijn we aan het kijken wat zinvol is om ze samen te brengen. Het komt erop neer dat we heel duidelijk zijn over het product waar we elke klant mee willen bereiken.

Dus zou het kunnen dat u die twee bedrijven in één team en één divisie onderbrengt?

Ze zitten allemaal in de brand en consumer markets divisie. We hebben nu één CEO, dus er zal zeker meer convergentie zijn. Je kunt nu bijvoorbeeld online switchen van De Beers Jewellers naar De Beers Forevermark. Het is dus heel duidelijk dat het allemaal binnen hetzelfde merk en binnen dezelfde De Beers-familie valt.

Zijn er momenteel Forevermark-producten in de winkels van De Beers Jewellers, en zo niet, zou dat in de toekomst kunnen?

Nee. Het komt neer op die onderscheiden consumenten en het gaat erom hoe we die consumenten gescheiden houden, omdat ze zo verschillend zijn, op zoek naar verschillende producten. De Beers Jewellers is echt het topsegment van de markt. We willen die impact niet afzwakken door de premium Forevermark producten aan te bieden.

Verwacht u dat Forevermark als merk aan bekendheid zal inboeten en dat de naam De Beers aan bekendheid zal winnen?

Ik denk dat het altijd De Beers Forevermark zal blijven, terwijl we ons in het verleden heel comfortabel hebben gevoeld met alleen Forevermark. Sommige consumenten hebben niet begrepen dat Forevermark onderdeel is geweest van De Beers. Dus het is gewoon het versterken van die link naar de uiteindelijke klant.

Wat zijn uw vooruitzichten voor de wereldwijde productie van ruwe diamant? Zijn er op dit moment genoeg ruwe diamanten op de markt? En als er tekorten zijn, hoe lang verwacht u dan dat die zullen aanhouden?

We zijn erg gefocust op onze eigen productie. Een totaal van 15,4 miljoen karaat is een echt schitterend resultaat voor het eerste halfjaar en uiteraard aanzienlijk hoger dan vorig jaar.

We hebben echte operationele problemen gehad. In het begin van het jaar, vooral in zuidelijk Afrika, hadden we te kampen met hevige regenval, waardoor de productie werd verstoord. We hadden Covid-19 sluitingen, we hadden elektriciteitsproblemen. Dus dat heeft onze productie beïnvloed. Op macroniveau zien we een vlakke tot mogelijk licht dalende productie, omdat enkele marginale producenten hun deuren hebben gesloten. We kennen allemaal het Argyle verhaal in Australië. Wij zijn heel erg gefocust op hoe wij onze productie kunnen optimaliseren, omdat de vraag is aangetrokken en wij aan die vraag willen voldoen.

Zijn die operationele verstoringen in uw mijnen er nog steeds?

Nee, die hebben echt invloed gehad op het eerste kwartaal van het jaar. Maar het is eerlijk om te zeggen dat het werken tijdens Covid-19 absoluut invloed heeft op hoe we dagelijks werken. Gahcho Kué in Canada werd gedurende 21 dagen stilgelegd omwille van Covid-19. Het is duidelijk dat we echt veilig willen werken voor elke werknemer. We worden veel beter in het werken met Covid-19. Maar… zuidelijk Afrika zit er nog middenin. Botswana en Namibië hebben onlangs vreselijke infectiestijgingen gehad, wat absoluut invloed heeft op onze werknemers en het proces om mensen veilig aan het werk te krijgen.

Wat is het laatste nieuws over de onderhandelingen over het nieuwe contract met de regering van Botswana?

We werken duidelijk met hen samen. Het is erg moeilijk geweest door Covid-19. We willen persoonlijk onderhandelen, en dat is niet mogelijk geweest. Ik heb Botswana of het Debswana-team de joint venture van De Beers met de Botswaanse regering nog niet bezocht, maar we werken absoluut met hen samen om te zien hoe we een persoonlijke ontmoeting kunnen krijgen in het vierde kwartaal van dit jaar. Beide partijen zijn absoluut gefocust op het mogelijk maken van een verlenging van deze overeenkomsten.

Als het reizen moeilijk blijft, verwacht u dan dat het huidige contract voor nog een jaar kan worden verlengd tot 2022?

Dat is wat er vorig jaar gebeurde. We zijn erg gefocust op het proberen te onderhandelen dit jaar, zien welke delen we kunnen onderhandelen over Teams e.d. Maar ik zie openingen ontstaan. Dus kunnen we een land vinden waar we allemaal samen kunnen komen om die laatste elementen door te werken? Beide partijen zijn ongelooflijk positief over het bereiken van een oplossing.

Heeft u al plannen voor de verkoop van de 1.098 karaat diamant die op 1 juni in de Jwaneng mijn werd ontdekt?

Nee. We werken nog samen met Debswana en de regering om uit te zoeken wat de beste route is voor wat duidelijk een geweldige steen is.

We hebben de laatste tijd een trend gezien waarbij De Beers dure blauwe stenen opkoopt, met name uit de Cullinan-mijn. Wat zit er achter die strategie?

Ik ben niet zeker dat het een nieuwe strategie is. We hebben het geluk gehad om toegang te krijgen tot enkele echt uitzonderlijke stenen…. We werken samen met Diacore (een zichthouder en De Beers’ 50:50 partner voor deze stenen) zodat we ervoor kunnen zorgen dat we de stenen verkrijgen en ze vervolgens kunnen produceren en slijpen en een effectieve route naar de markt kunnen uitstippelen.

Hoe bent u van plan ze te verkopen?

Het is nog vroeg. De laatste hebben we pas een paar weken geleden gekocht. Het is duidelijk dat we wat tijd moeten nemen om het hele productieproces met Diacore uit te werken – hoe we het merk De Beers en Diacore kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat we de juiste consumenten voor deze uitzonderlijke stenen kunnen bereiken.

Hebt u nu een afdeling die zich bezighoudt met het kopen van deze blauwe stenen en het sluiten van partnerschappen?

Nee, maar het komt van de relatie met Diacore, de relatie met de midstream om toegang te krijgen tot de stenen en dan het werken met onze collega’s in merken en consumentenmarkten, die zeer gericht zijn op de vermogende particulieren en de uitzonderlijke stenen die binnenkomen.

Bent u actief op zoek naar meer van dat soort mogelijkheden? Is De Beers actief op de markt voor ruwe speciale stenen?

We zijn actief op de diamantmarkt. Als er zich unieke kansen voordoen, kunnen wij die grijpen wanneer ze zich voordoen.

Zou u meer ruw van externe mijnen kunnen kopen als De Beers te kampen krijgt met tekorten of verdere productieproblemen?

In theorie zou dat kunnen, maar we zijn erg tevreden met onze mijnen. Dit was een unieke kans. Dit is geen trend, het is gewoon een uitzonderlijke kans waarbij we in een positie waren om deze te optimaliseren.

Is er al nieuws over uw plannen voor de Damtshaa-mijn in Botswana? Ik weet dat u een aantal opties overweegt, waaronder verkoop. Hebt u daar al enige vooruitgang mee geboekt?

Damtshaa maakt deel uit van Debswana, dus al die beslissingen moeten door het Debswana-bestuur worden genomen.

Wat zijn de plannen voor het feestdagenseizoen in termen van marketing en marketingbudget?

We hebben een echte opleving gehad in het begin van het jaar. We verwachten dat die zal aanhouden, en de komende kerstperiode is belangrijk in onze voornaamste markten: de VS, China en daarbuiten. En je ziet de opleving daar. Er zullen dus aanzienlijke marketinguitgaven zijn om dat te ondersteunen. De marketinguitgaven zijn dit jaar een van de hoogste, omdat we zien dat de consument zich aangesproken voelt.

Het sentiment in de sector is dit jaar ongewoon hoog geweest. Is De Beers wat voorzichtiger in het derde kwartaal, net voor de feestdagen eraan komen?

We doen geen uitspraken over prijzen die op de toekomst zijn gericht, maar we nemen elk zicht een zeer zorgvuldige, weloverwogen beslissing over hoe we onze producten en onze prijs positioneren. De eerste helft van het jaar werd gekenmerkt door voorraadaanvulling en inhaalvraag, die naar mijn mening in de tweede helft wat zal afnemen. Maar we gaan nu het feestdagen seizoen in, wat echt een belangrijk seizoen voor ons is.

Wat gebeurt er met de zichten? Is het nog steeds semi-op afstand, met bezichtigingen in Antwerpen en Dubai?

We gaan door met onze flexibele aanpak. Zichthouders zijn onlangs naar Gaborone gegaan voor zichten, maar we bieden alternatieven in Europa en elders.

Is dat een nieuwe manier van zichten organiseren die zal blijven bestaan?

Het zal de balans zijn tussen wat de zichthouders willen en wat onze gastregering, Botswana, wil. Fysiek gezien is Gaborone vandaag de dag erg moeilijk om in en uit te reizen. Het is een brutale impact geweest van Covid-19. Dus ik kan me voorstellen dat sommige elementen van die flexibiliteit zullen blijven, maar zoals alles in deze wereld, zullen we moeten zien hoe we uit deze pandemie komen en ons aanpassen.