Sotheby’s zal historische juwelen van de koninklijke familie Bourbon-Parma aanbieden tijdens de verkoop in Genève in november, culminerend in stukken die toebehoorden aan Marie Antoinette.

Dit is een van de belangrijkste koninklijke juwelencollecties ooit op de markt“, zei Daniela Mascetti, Saysby’s vice-president van Juwelen voor Europa, woensdag. De collectie is al 200 jaar niet meer in het openbaar te zien, voegde het veilinghuis eraan toe.

In 1791, terwijl ze zich voorbereidde op de ontsnapping van haar familie uit Frankrijk, wikkelde Marie-Antoinette haar juwelen en vervoerde ze die naar Brussel, onder leiding van haar zuster Aartshertogin Marie-Christine, volgens haar hofdame. Na de Belgische stad te hebben bereikt, werden ze vervolgens naar Wenen gestuurd, naar de neef van Marie Antoinette, de keizer van Oostenrijk.

De juwelen van haar collectie omvatten een diamanten hanger en een ketting van natuurlijke parels, geschat tussen 1 en 2 miljoen dollar; een parelketting met 331 natuurlijke parels, met een voorverkoopschatting van $ 200.000 tot $ 300.000; en een paar natuurlijke pareloorringen ter waarde van $ 30.000 tot $ 50.000.

Onder de hamer, een diadeem met gebladerd patroon, aangeboden door keizer Frans Jozef aan zijn achternicht, de aartshertogin Maria Anna van Oostenrijk, ter gelegenheid van haar huwelijk met Elias de Bourbon, hertog van Parma, in 1902. Dit sieraad, geschat tussen $ 80.000 en $ 120.000, werd vervaardigd door de Weense juwelier Köchert.

De veiling zal een aantal andere juwelen uit de collectie van de aartshertogin bevatten, waaronder een broche met diamanten boog met een 6.89-karaat Birmese robijn, die een voorverkoopraming van $ 200.000 tot $ 300.000 draagt. Andere loten zijn een ring bezet met een 2,44-karaat oranje diamant. De aartshertogin ontving de broche en de ring van haar vader, om de geboorten van haar zoons te markeren.

De hoogtepunten van de collectie zullen te zien zijn in Milaan op 27 juni, in München op 18 september en in Keulen op 21 september. Ze zullen ook in Londen, New York, Hong Kong en Genève, vóór de veiling van 12 november in Genève, getoond worden.