afbeelding: Sands Las Vegas – JCK

Omdat het op de openingsdag van de JCK show in Las Vegas op de typisch zonnige Strip in Las Vegas vijf minuten heeft geregend, kon men niet anders dan het gevoel hebben dat het dit jaar een beetje anders zou kunnen zijn. Was het ongewone weer een teken dat diamanthandelaren soortgelijke positieve verrassingen in de handelszaal konden verwachten? Ze hadden de afgelopen 12 maanden immers moeilijke marktomstandigheden doorstaan en hadden een beetje hulp kunnen gebruiken.

Aan het eind, weerspiegelde de show de lage verwachtingen van detailhandelaars, aangezien de Juwelenweek van Las Vegas weinig deed om het sentiment te versterken. Het weerspiegelde de sterke vraag naar juwelen in de Verenigde Staten, maar een moeilijke wereldwijde omgeving voor de diamanthandel, die al enige tijd aanhoudt. Uiteindelijk zal de Las Vegas ervaring in 2019 herinnerd worden om het relatief koele weer, het warme politieke klimaat in de Verenigde Staten en, op zijn best, de lauwe marktomstandigheden.

In het kader van de voorzichtige markt zijn echter enkele belangrijke thema’s naar voren gekomen die het komende jaar waarschijnlijk de gesprekken in de markt zullen domineren. Hier zijn vijf belangrijke zaken die we hebben geleerd van ons verblijf in Vegas dit jaar:

1. Er is geen business in de showbusiness

Het aantal bezoekers en exposanten op JCK is dit jaar aanzienlijk gedaald ten opzichte van 2018 – hoewel de verandering van locatie voor het Sands Expo and Convention Center de vergelijking moeilijk maakte.

Over het geheel genomen waren de deelnemers tevreden met de nieuwe locatie, waarbij ze opmerkten dat het Sands makkelijker te navigeren is dan de Mandalay Bay site waar de show in voorgaande jaren werd gehouden. Dit hielp om de sfeer te verbeteren, hoewel het enige tijd duurde voordat men zich vertrouwd kon maken met deze nieuwe omgeving.

Wat de handel betreft, was de diamantsectie rustig, met een sterke daling van de handel tussen de dealers. “De show gaat over relaties en engagement, niet noodzakelijkerwijs over verkoop“, zegt Nilesh Chhabria, Chief Operating Officer van Finestar Jewellery & Diamond, een in Mumbai gevestigde leverancier. “Er zijn minder bezoekers geweest, maar de Verenigde Staten draaien nog steeds goede aantallen, en er waren orders om mee te nemen als je de juiste producten hebt.

De vraag naar diamanten van 0,60 tot 1,99 karaat, I tot J, VS tot SI, die typisch “Amerikaanse” producten zijn, is sterk geweest. De andere categorieën waren relatief zwak, in navolging van de trend van het afgelopen jaar.

Zij die zich op de show hebben voorbereid en afspraken hebben gemaakt, hebben het redelijk goed gedaan“, aldus Rahul Jauhari, Senior Vice President van Global Sales and Marketing voor de Indiase fabrikant Star Rays. “De afspraken zijn komen opdagen,” merkte hij op.

Toch vroegen velen zich af of deelname aan het evenement de moeite waard was om in te investeren, gezien de kalmte van de daadwerkelijke verkoop op de beurs. Bovendien wezen velen erop, met de nadruk op e-commerce tegenwoordig, dat handelaren gemakkelijk toegang hebben tot leveranciers en kopers.

Diamanthandelaren zien niet dezelfde waarde in het bijwonen van beurzen als in het verleden. Dit hangt grotendeels af van de doelstellingen die men zich bij de verschillende evenementen heeft gesteld. Zoals een Israëlische diamanthandelaar aangaf: “Ik ben hier een tijdje geleden gestopt met exposeren. Hongkong is meer een transactiebeurs. Vegas gaat over netwerken. Ik kom naar Vegas met mijn rugzak en visitekaartjes.

2. Technologie in het middensegment van de sector is booming

Naarmate het aantal transacties afnam, richtten meer diamant-exposanten zich op het aantonen van hun toegevoegde waarde. Diamanthandelaren en -groothandelaren benadrukken dat het niet alleen de producten in voorraad zijn en hebben geprobeerd om klanten te verleiden met een verscheidenheid aan innovaties die werden tentoongesteld.

Dharmanandan Diamonds presenteerde de Love Facets collectie, waaronder Sirius Star en Padma modellen, geslepen door meester-slijper Mike Botha. Het bedrijf heeft de unieke symmetrie van de gepatenteerde afmetingen op overtuigende wijze uitgelegd met behulp van een laserdisplay die de lichtverdeling van de steen demonstreerde.

Online juwelier Ritani is in lijn met de wens van retailers om hun voorraden in hun winkels te verminderen, met de lancering van het “Virtual Shelf” platform op de beurs. Het programma geeft retailers toegang tot een digitale inventaris van honderdduizenden diamanten en juwelen beschikbaar voor aankoop op een iPad die in de winkel gebruikt wordt. De juwelier kan zijn eigen merk gebruiken op de applicatie en bedrijven kunnen het platform ook gebruiken om hun eigen voorraad te registreren en te verkopen aan andere deelnemende juweliers.

Sommigen gebruikten de tentoonstelling om hun gebruik van technologie te demonstreren bij de online verkoop van een diamant. Finestar heeft zijn radiografie-oplossing ontwikkeld om nauwkeuriger informatie over diamanten te verstrekken. Met behulp van een drag and drop-functie die het digitale beeld van de steen overlapt met de geplotte afbeelding uit het GIA-rapport van het Gemological Institute of America (GIA), laat de röntgenfoto zien waar de insluitsels zich op de diamant bevinden.

3. De programma’s inzake herkomst komen steeds meer in de belangstelling te staan

Andere voorbeelden van bedrijven die technologieën aanbieden gericht op het aantonen van de traceerbaarheid in hun toeleveringsketens. Steeds meer diamantfabrikanten ontwikkelen dergelijke mogelijkheden, omdat de markt de noodzaak erkent om onderscheid te maken naar ethische producten.

Deze diamanten moeten worden verkocht voor een hogere prijs. Intussen verklaarde een fabrikant die op JCK exposeerde dat zijn bedrijf overwoog extra kosten in rekening te brengen voor broninformatie en bijbehorende marketingmaterialen om de kosten van de ontwikkeling van het programma te dekken. Hij hoopt dat andere leveranciers zijn voorbeeld zullen volgen.

Het op de markt brengen van duurzame diamant gaat verder dan traceerbaarheid. De branche heeft in Las Vegas aangegeven dat zij het positieve effect van diamanten op gemeenschappen effectiever moet communiceren.

Drie hoogtepunten van de tentoonstelling benadrukten dit punt: Botswana President Mokgweetsi Masisi gaf de openingstoespraak van de tentoonstelling en benadrukte de rol die diamanten hebben gespeeld in de groei van zijn land, terwijl zijn vrouw Neo Jane Masisi haar persoonlijke verhaal over de ontwikkeling van diamant vertelde tijdens de Forevermark lunch. De GIA organiseerde vervolgens een rondetafelgesprek waarin Swarovski, Ben Bridge Jeweler, Kering en Okavango Diamond Company hun programma’s voor maatschappelijk verantwoord ondernemen presenteerden.

Veel consumenten willen mooie sieraden, maar ze willen er ook zeker van zijn dat hun aankopen vrij zijn van bloedvergieten of milieuschade,” zegt Susan Jacques, CEO en voorzitter van de GIA. “Daarnaast willen kopers van edelstenen en juwelen ervoor zorgen dat hun aankoop actief bijdraagt aan de verbetering van de maatschappij, van de mijn naar de markt’. We moeten het uitstekende werk van zoveel mensen aan de andere kant van de pijpleiding aantonen om misvattingen over onze industrie uit te roeien,” voegde ze eraan toe.

4. Synthetische producten zijn in ontwikkeling, maar de boodschap verandert

Nu al lijkt het vertellen van deze verhalen vruchten af te werpen, aangezien verkopers van synthetische diamant terughoudend zijn om hun producten op de markt te brengen als een ethischer alternatief voor diamanten uit de mijn. “Het is een vergissing om in het laboratorium gecultiveerde diamanten voor te stellen als een milieuvriendelijkere optie,” zei Dror Yehuda, voorzitter van Yehuda Diamonds, die het Sherlock Holmes synthetische opsporingsapparaat heeft ontwikkeld, in een panelgesprek.

De heer Yehuda merkte op dat producenten de ethische claim niet hoeven te gebruiken om hun product te verkopen, aangezien er een reële vraag is van consumenten. “Lab-grown heeft zich getransformeerd van het zoeken naar een plaats in de markt naar een fase van groei“, voegt Leon Peres, een ander panellid en CEO van Green Rocks Diamonds toe.

Steeds meer retailers verkopen synthetische diamantjuwelen en het aantal exposanten is toegenomen in de laboratoriumafdeling van JCK.

De natuurlijke diamantindustrie van haar kant moedigt de detailhandel aan om de consumenten te informeren dat de waarde van laboratoriumproducten waarschijnlijk zal dalen naarmate het aanbod toeneemt.

5. Het is tijd om bridal opnieuw te lanceren

Als dat niet gebeurt, zullen synthetische materialen de diamantdroom ondermijnen, vooral als het gaat om verlovingsringen.

Een aantal toonaangevende merken, zoals Swarovksi, hebben zich in hun aanbod van laboratoriumproducten gericht op verlovingsringen. Maar het is niet alleen de dreiging van synthetische materialen die de bruiloft categorie uitdaagt, aangezien de gemiddelde prijs van een verlovingsring is gedaald in de afgelopen jaren, zoals verschillende leveranciers hebben opgemerkt op de JCK show.

Bridal vertegenwoordigt ongeveer 26% van de verkoop van diamanten juwelen in de Verenigde Staten, maar de categorie wordt zwakker, aldus Charles Stanley, de Amerikaanse president van Forevermark, die dit jaar zijn marketingcampagne op deze categorie richt met zijn Engagement & Commitment collectie.

Misschien is het omdat millennials een andere houding ten opzichte van het huwelijk hebben dan vorige generaties. Een formele verloving is niet langer een noodzaak en komt vaak na andere stadia, zoals het krijgen van kinderen,” vervolgt hij. De “koppels besluiten met een verschillende reeks van overwegingen te huwen dan in het verleden, en zij besteden minder aan de ring omdat zij hun andere uitgaven moeten afwegen,” voegt Stanley hieraan toe.

De bruidsmarkt wordt krapper, en veel collecties zijn zeer vergelijkbaar, merkte een exposant, die om anonimiteit vroeg, op in de luxekamer van het JCK . “Millennial consumenten kiezen meestal een eenvoudiger en kleiner ontwerp aan een lagere prijs“, voegde hij eraan toe.

Wie komt er terug?

Voor veel deelnemers aan de beurs was de uitdaging om de prijs te overstijgen en de toegevoegde waarde van hun producten en diensten te laten zien. Het lijkt erop dat de mate van succes in Las Vegas wordt afgemeten aan het vermogen van een bedrijf om juweliers aan te trekken voor hun marketing- en technologieplatforms in plaats van alleen maar op de verkoop in te zetten.

Veel diamanthandelaren vroegen zich af of dit genoeg zou zijn om de reis volgend jaar te maken. Las Vegas blijft op zijn minst een unieke kans om de dynamiek van de sector te meten.