ALROSA presenteerde de resultaten van haar onderzoek naar de wereldwijde luxe- en juwelenmarkt en publiceerde enkele zeer interessante cijfers over de verkoop van juwelen.

In het tweede kwartaal van 2018 steeg de verkoop van juwelen in de belangrijkste regio’s van de wereld, behalve in India. De gemiddelde groei in de wereld lag ongeveer 5% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vooral in de regio Azië – Stille Oceaan waren de cijfers bijzonder hoog met 17% groei. Het positieve momentum is het gevolg van de aanhoudende groei van verschillende lokale spelers, mogelijk gemaakt door de groeiende vraag naar juwelen met diamanten op het Chinese vasteland. Een andere factor van stabiliteit van de verkoop was de verbetering van toeristische bezoeken in Hong Kong en Macao.

In andere belangrijke regio’s (Noord-Amerika, Europa, Japan) schommelde de verkoophausse tussen 3% en 5%. Opgemerkt moet worden dat de stijging in de verkoop van juwelen met diamanten in Noord-Amerika en Japan (respectievelijk + 5% en + 3%) gepaard ging met aanzienlijke pieken in de vraag van de lokale bevolking, wat leidde tot het grootste deel van de verkoop.

In India is de verkoop van juwelen afgenomen (in dollars). Tegenwoordig zijn de meeste Indische spelers bezig met het herstellen van hun reputatie en het vertrouwen van klanten in het gegeven dat de juwelen die ze kopen authentiek zijn.

Bovendien daalde de Indische omzet na de introductie van de nieuwe belasting op goederen en diensten (GST) in juli 2017. De belasting heeft een hoog basiseffect gecreëerd bij het vergelijken van de overeenkomstige perioden van dit jaar en het voorgaande jaar.

Vandaag worden de Indische marktaandelen herverdeeld over de actoren. Grote retailers nemen marktaandeel in van kleinere concurrenten. Desalniettemin, ondanks de inspanningen van grote spelers, worden de meeste verkopen nog steeds afgehandeld door kleine detailhandelaars,” zegt Dmitry Klimenko, hoofd van de analyse bij het Centrum voor analyse en strategische projecten van ALROSA.

Over het algemeen ervaart de markt voor luxegoederen een positief momentum. Uit de cijfers voor het tweede kwartaal van 2018 blijkt dat de wereldwijde verkoop van luxegoederen in dollars met 11% steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De hoogste groei is in de landen van Azië en de Stille Oceaan, waar de verkoop van luxegoederen met 19% toenam. In Europa, Japan en Amerika zijn de verkopen ook aanzienlijk verbeterd (respectievelijk + 10%, + 9% en + 5%).

Bij de afronding van onze analyse ontdekten we dat de verkoop van juwelen met diamanten de stijgende lijn voortzet. In sommige landen wordt het bedrijfsmodel van omni-channel steeds sterker naarmate mensen een groeiende voorkeur hebben voor het kopen van juwelen en andere luxeartikelen op internet,” vat Dmitry Klimenko samen.

Hij wijst er ook op dat de verzwakking van de nationale valuta ten opzichte van de Amerikaanse dollar, typerend voor het tweede kwartaal van dit jaar, een negatief effect kan hebben op de koopkracht van de consumenten en op de komst van toeristen.