De vraag naar diamant wereldwijd (in sieraden) groeide met 2% tot een recordhoogte van 82 miljard dollar in 2017, te midden van een sterke Amerikaanse markt en een herstel in China, meldde De Beers donderdag.

De Amerikaanse vraag naar diamant steeg 4% tot $ 43 miljard voor het jaar, omdat de belangrijkste markt een sterke economie en een robuust consumentenvertrouwen genoot, zei het mijnbedrijf. De V.S. was voor het vierde achtereenvolgende jaar de belangrijkste motor achter de wereldwijde groei en vertegenwoordigde meer dan de helft van de totale globale vraag naar diamant.

Het fenomeen dat consumenten voor zichzelf juwelen kopen, groeide tot het niveau van 33% van alle aankopen van diamanten juwelen in de Verenigde Staten, wat uiteraard mee de groei aanzwengelde.

Over de hele wereld besteden mensen meer dan ooit aan diamantjuwelen en het is bemoedigend om consumenten in de VS, ’s werelds grootste en meest volwassen markt, te zien voorop lopen,” zei De Beers CEO Bruce Cleaver.

De vraag naar diamant op het vasteland van China steeg met 3% in lokale valuta en groeide 1% in dollar, naar $ 10 miljard, aldus De Beers. Dat kwam door een verbetering van de economische omstandigheden in de tweede helft van 2017, evenals een 20-jarig hoog consumentenvertrouwen, voegde het bedrijf eraan toe. De diamantmarkt in Hongkong herstelde zich ook bij een sterkere lokale vraag en een opleving van de uitgaven door toeristen uit het vasteland.

De vraag naar diamant in India, Japan en de Golfstaten daalde met een laag (eencijferig) percentage in dollar vanwege economische factoren, evenals de impact van regulering en wisselkoersschommelingen, vervolgde het bedrijf. De vraag steeg in andere markten doorheen de hele wereld.

De vooruitzichten voor de vraaggroei in 2018 blijven positief in de meeste van de belangrijkste diamantconsumerende landen, gebaseerd op solide economische vooruitzichten op de wereldmarkt, een positief consumentensentiment en aanhoudende investeringen van de diamantindustrie in category marketing,” zei De Beers.sylvain goldberg

“Groei is het gevolg van activiteit. Er bestaat geen bedrijfsgroei zonder inspanning. En inspanning betekent investeren en werken. De enige manier voor individuele diamantbedrijven om te profiteren van de huidige marktomstandigheden, is om er altijd te zijn waar de markten in beweging zijn.”

Sylvain Goldberg