Afbeelding: Art Deco Cartier armband – Sotheby’s

Sotheby’s veilt een Art Deco Cartier armband, van een prominente vrouwelijke verzamelaar, voor $2 miljoen à $3 miljoen, in de Magnificent Jewels Sale van november van Sotheby’s Genève.

De middelste steen van deze Art Deco Cartier armband is een 47,07-karaats, koninklijk-blauwe Birmese saffier met een hoge helderheid, gesneden in de vorm van een cabochon, geflankeerd door twee peervormige, witte diamanten van 9,27 karaat en 8,60 karaat. De armband, die door Cartier in 1927 maakte, is één van verscheidene items die het veilinghuis Sotheby’s zal aanbieden. De naamloze Aziatisch-Amerikaanse verzamelaar vergaarde de juwelen meer dan vijf decennia.

Deze prachtige collectie juwelen en edelstenen werd duidelijk met passie en plezier samengesteld, en we weten dat ze werden gekoesterd en vaak gedragen door hun eigenaar“, zegt David Bennett, wereldwijd voorzitter van Sotheby’s juwelenafdeling. “De Art Deco Cartier armband is verbluffend in zijn ontwerp; de centrale steen is een sensationele Birmese saffier van de hoogste kwaliteit en kleur.

Sotheby’s zal ook een Cartier ring aanbieden gezet met een 11,20 karaat, D-kleurige diamant, met een voorverkoopraming van $500.000 tot $600.000, en een andere van de juwelier die een 17,48 karaat Birmese saffier draagt, die op $350.000 tot $550.000 wordt getaxeerd.

Kenmerken van Art Deco Juwelen

Art Deco is een stijl die ontstond in 1925, een resultaat van tentoonstellingen op de wereldexpositie in Parijs, Frankrijk. De term Art Deco is een verkorte vorm van de naam van het evenement: Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes (Internationale tentoonstelling van moderne industriële en decoratieve kunsten).

Bepaalde vormgevingselementen zijn consistent gedurende de hele periode, waardoor het gemakkelijk is om auto’s, mode en zelfs gebouwen te herkennen. Authentieke juwelen uit deze periode werden gemaakt tussen 1920 en 1935 en hebben minstens één, soms alle, van de volgende kenmerken die we hieronder vermelden. De juweelstijlen bleven populair tot in de late jaren 1930 en doken sindsdien weer op als een van de meest populaire antieke sieraden stijlen.

1. Platina of wit goud

De meeste juwelen uit de Art Deco tijd werden vervaardigd in wit goud of platina. Wit goud werd voor het eerst aan het publiek voorgesteld tijdens het Art Deco tijdperk rond 1915, toen het werd uitgevonden om de stijgende platinakosten te bestrijden en vanwege de stijgende vraag naar een lichtgekleurd metaal. Geel goud was toen erg uit de mode.

2. Oud Europees geslepen diamant

U zal geen moderne ronde briljante diamanten in authentieke Art Deco juwelen zien, tenzij het aangepast werd. U treft er andere ongelooflijke antiek geslepen diamanten in aan, met name de oude Europese geslepen diamant.

Andere veel voorkomende diamantslijpsels voor Art Deco tijdperk sieraden zijn onder andere antieke kussen geslepen, overgang geslepen en Asscher geslepen.

3. Geometrisch ontwerp

Art Deco juwelen gaan vooraf aan het Edwardiaanse tijdperk. Voor beginnende juweliers, kan het moeilijk zijn om het verschil tussen de twee tijdperken te zien, omdat beide zijn uitgevoerd met platina en antieke diamanten. Echter, Art Deco ontwerp verschilt van Edwardiaans ontwerp in de zin dat het meer geometrisch en symmetrisch is.

Waar de Edwardian – begin van de eeuw – sieraden zeer sterk door de natuur geïnspireerd werden zoals licht en bloemig, bevat Art Deco ontwerp meer geometrische vormen, minder vrije ruimte en een meer industrieel gevoel.

4. Kaliber Gesneden Stenen

Kaliber geslepen stenen zijn een belangrijk onderdeel van het Art Deco juweelontwerp. Kaliber geslepen stenen zijn op maat gemaakte edelstenen die speciaal zijn geslepen om in sieraden te passen. Ze zijn strak tegen elkaar geplaatst tegen andere stenen of metaal en hebben een grote invloed op het totale ontwerp.

5. Filigraan

Filigraan werk wordt gekenmerkt door kleine ingewikkelde uitsparingen en werd nog nooit zo goed uitgevoerd als in de Art Deco periode. Filigraan in juwelen werd eind jaren 1920 geperfectioneerd door het gebruik van spuitgietmachines, en het was gemakkelijk verkrijgbaar in het begin van de jaren 1930. Deze ontwerpen bevatten veel synthetische stenen, maar ook diamanten, platina en wit goud. Het is bijna onmogelijk om het scherpe, verfijnde filigraan werk uit de jaren twintig van de vorige eeuw na te maken, omdat de meeste ringen gemaakt zijn met behulp van wasmallen.

Deze reproducties hebben een zachtere, meer onprecieze look in tegenstelling tot de strakke, gestanste randen van authentiek filigraan werk. Een ander teken dat u te maken heeft met een reproductie? De meeste filigraan sieraden uit de Art Deco tijd zijn gemaakt met 10k of 18k wit goud. Als uw sieraad 14k wit goud is en een geelachtige tint heeft, is de kans groot dat het een modernere reproductie is. De geelachtige tint is omdat er vandaag de dag verschillende legeringen worden gebruikt, die verschillen van die in de jaren 1920, waardoor het oudere goud in zijn natuurlijke staat grijzer is.

Nog meer zin in die Art Deco Cartier armband nu u dit alles weet over Art Deco juwelen? Waarschijnlijk is die voor 2 à 3 miljoen dollar de uwe.