TEFAF Maastricht (The European Fine Art Fair) staat bekend als een van ’s werelds toonaangevende kunst-, antiek- en design beurzen, met een doorlichtingsproces dat door velen wordt beschouwd als een van de strengste in de kunstwereld. Het wordt gehouden van 10  tot 19 maart in Maastricht, in Zuidoost-Nederland op de grens met België.

Te midden van 275 dealers uit 20 verschillende landen staan er op TEFAF 2017 een handvol wereldberoemde hedendaagse createurs van topjuwelen, enkele van de topmerken uit de juwelen- en horlogewereld en diverse antiquaits die bekend staan om hun ‘oude’ juwelen.

De ‘haute joaillerie’ createurs gaan van de grote, dramatische stuks van Wallace Chan uit Hong Kong tot twee Duiste bedrijven. Otto Jakob, een specialist in draagbare miniatuur kunstvolle juwelen en Hemmerle die zowel traditionele als onorthodoxe materialen gebruikt om zijn maatwerk te produceren.

TEFAF-Earrings-Birth-and-Blossom-by-Wallace-Chan

Wallace Chan ‘Birth and Blossom earrings’

Wallace Chan is zijn kunstloopbaan begonnen als beeldhouwer. Hij gebruikt edelstenen en metaal om zijn dromen waar te maken. Zijn stuks zouden over de toog gaan voor meer tientallen miljoen dollar (over zijn prijzen spreekt hij nooit). Een vlak op hetwelk hij erg verschillend is van elke andere designer op dit niveau is dat hij echt nagenoeg alles zelf doet. Hij is een meester gem snijder en één van de eersten die titanium in gebruik nam om juwelen te maken. Hij ontwikkelt vaak eigen technieken en maakt zijn eigen gereedschap om zijn scheppingen voort te brengen.

Nieuwe stuks op TEFAF

In de nieuwe stuks die hij op TEFAF toont zit onder meer de ‘Birth and Blossom Earrings’. Deze maakte hij met 2 smaragden van in totaal 30,88 karaat en 30 karaat aan parels, met gele diamanten, witte diamanten, roze saffieren en schelp. Chan heeft twee parels uitgehold en er diamanten en saffieren in geplaatst in een spiraalmotief. Er steken titanium stengels uit, die een magische bloei uitbeelden, waarbij stukken schelp overgaan tot bloemblaadjes die de gladde textuur van de parels hernemen. De stampers worden omringd door schitterende diamanten. Bengelend onder de bloemen hangen er twee stukken weelderige groene smaragd.

TEFAF-Hemmerle-bangle-aquamarines-sapphires-aluminium-silver-white-gold-0012

Hemmerle bangle

Inspiratie uit het Oude Egypte

Tussen de nieuwe introducties van Hemmerle is er o.m. deze uit saffieren, aquamarines en aluminium vervaardigde armband. De inspiratie hiervoor halen ze van de kapitelen van de kolommen van de Karnak tempel in het oude Egypte. Een constructie van bijna 2.000 jaar geleden.

 

TEFAF-Otto-Jakob-1200x722

Otto Jakob Xuanas

Auto-didact juwelier Otto Jakob haalt zijn inspiratie bij de Etruskische, Keltische en oud-Griekse meesterwerken. Hij heeft schilderen gestudeerd maar wijdt zijn werk aan sieraden. Tussen de items die hij presenteert is o.a. zijn creatie uit 2016, Xuanas. Een geel goud afgietsel van Sint Jans’s kruid bloemblaadjes, waarbij de ovaria gemaakt zijn van wit goud, met inzet van micro pavé diamanten en omringd door meeldraden en stuifmeelkorrels, bedekt met donkerrood glazuur.

TEFAF-Medusa-Ring-Gold-16

Verdura Medusa ring

Ward and Nico Landrigan, het vader en zoon team die eigenaar zijn van de historische merken Verdura en Belperron, stellen antieke stuks tentoon, alsook juwelen die ze opnieuw vervaardigd hebben op basis van de originele schetsen van de bekende juweliers uit het midden van de 20e eeuw, Duke Fulco di Verdura en Suzanne Belperron.

TEFAF-Congo-Cuff-Black-Lacquer-Gold

Belperron Congo Cuff

Tussen de stukken ligt de Verdura Medusa Ring, vervaardigd uit goud en robijn, ontstaan tijdens de samenwerking van Verdura met Salvador Dali in 1941; zo ook de Belperron Congo Cuff, gemaakt van ebbenhout en 18 karaats goud.

TEFAF-Reza-dahila

Reza Délhéa halsketting

Juweliers van de Place Vendôme

Maître Joaillier Reza, van de Place Vendôme in Parijs, keert terug naar TEFA met exceptioneel ontworpen en vervaardigde juwelen, met een nadruk op edelstenen. Zo is er onder meer de Délhéa halsketting met een 30,34  karaat zware gele cabochon saffier uit Ceylon, een 5,76 karaat Troidia Braziliaanse smaragd, 11 gele, ovalen cabochon saffieren, 103 princess-cut diamanten met een totaal gewicht van 16,17 karaat en 28 in briljantvorm geslepen diamanten, alle samen gezet in gebleekt bruin goud. Deze halsketting kan omgevormd worden tot een armband.

Parijse juwelier Van Cleef & Arpels en het Zwitserse Chopard, presenteren unieke creaties op TEFAF, zowel vintage als nieuwe stuks.

 

TEFAF-VCA-1200x1056

Van Cleef & Arpels Édaillons halsketting en Etoiles oorbellen

De Van Cleef tentoonstelling omvat de “Édaillons halsketting en Etoiles” oorbellen; deze omvatten ronde diamanten en saffieren met cabochon geslepen turkooizen. De motieven en de combinatie van edelstenen en harde stenen te onthullen een Indiase invloed. De halsketting is omzetbaar en kan in een kortere versie gedragen worden met een bijpassende armband. Parijs, 1968 en 1971.

TEFAF-chopard-Watch

Chopard L.U.C. Full Strike horloge

De Chopard display omvat het L.U.C. Full Strike horloge, dat elk uur, kwartier en minuut slaat op transparante saffierkristal gongs. De 42,5 mm horlogekast is vervaardigd van Fairmined rose goud en een opengewerkte wijzerplaat. Ref. 161947-5001.

TEFAF-Chopard-Ring

Chopard ring met smaragden en edelstenen

Chopard’s ring met smaragd en edelstenen vertoont een bloemmotief met in het centrum ervan een hartvormige smaragd van 19 karaat, omring door kleurrijke elkaar overlappende edelstenen.

Tussen de handelaars in antieke juwelen die aanwezig zijn op deze editie van TEFAF, vindt u onder Hancocks, een bedrijf uit Londen, met juwelen uit allerlei artistieke periodes, Wartski, een ander Londens bedrijf, gespecialiseerd in het werk van Carl Faberge, Véronique Bamps uit Monaco, een specialist in Europese en Amerikaanse juwelen en A. Aardewerk Antiquair Juwelier, een Nederlands bedrijf die de nadruk legt op antiek Nederlands zilver en juwelen.

TEFAF-Spencer-Tiara-Hancocks-London

Tiara van de familie Spencer

Tussen de circa 100 items die Hancocks toont is er een Edwardian diamanten tiara die eigendom geweest is van de familie Spencer. Het werd, door haar vader de 6de Graaf Spencer, geschonken aan Lady Delia Spencer, oudtante van prinses Diana, op haar trouwdag op 18 februari 1914. Bezet met meer dan 800 oude geslepen diamanten, met een geschat gewicht van 48 karaat, kan deze tiara omgetoverd worden tot een choker halsketting en armband.

TEFAF-wartski

Wartski goud en email halsketting

Wartski houdt een tentoonstelling vol met antiek en antieke stukken, zoals onder meer deze halsketting met franjes, in goud en email, vervaardigd door Giacinto Melillo (1845-1915) uit Napels in circa 1875.

TEFAF-V-Bamps

Véronique Bamps oorbellen in goud en diamanten

De display van Véronique Bamps omvat onder meer oorbellen uit goud en diamanten uit circa 1870.

TEFAF-aard

A. Aardewerk Antiquair Juwelier armband in archeologische stijl, circa 1870

De collectie van A. Aardewerk Antiquair Juwelier omvat deze armband in archeologische stijl, ontworpen door Giacinto Melillo te Napels in circa 1870. Het sieraad in goud, parels en email bestaat uit zeven vierkante panelen, aan elkaar verbonden door middel van gouden scharniertjes met halfronde uiteindes. Elk paneel is versierd met motieven in Etruskische stijl, uitgevoerd in fijne granulatie en draadwerk met toegepaste bloemetjes. De keerzijde van het paneel is versierd met een vier-bloemblaadje motief in de toegepaste draadwerk.

U heeft dus als liefhebber van mooie juwelen talrijke redenen om TEFAF in Maastricht dit jaar te bezoeken.

bron: Forbes magazine

Geschiedenis van de TEFAF beurs van 1975 tot 1988

The European Fine Art Fair, afgekort TEFAF, is een jaarlijks terugkerende tien dagen durende kunst- en antiekbeurs in Maastricht. De beurs vindt plaats in de maand maart in het Maastrichts Expositie en Congres Centrum (MECC) en wordt als toonaangevend beschouwd.

De beurs begon in 1975 als Pictura Fine Art Fair, een kunstbeurs met 28 deelnemers in de inmiddels niet meer bestaande Eurohal, destijds gevestigd op de Griend in de wijk Sint Maartenspoort.

Initiator van de beurs was de Maastrichtse kunsthandelaar Robert Noortman. De antiekbeurs Antiqua werd in 1978 opgericht, met 48 deelnemende antiquairs en antiquariaten. Vanaf 1979 werd de antiekbeurs gehouden in de Geulhal in Valkenburg.

In 1985 besloten de twee beurzen gezamenlijk verder te gaan onder de naam Antiquairs International & Pictura Fine Art Fair. Founding members van de nieuwe beurs waren onder meer Clemens van der Ven, Jan Dirven, Josephine Dirven-Duyndam, Evert (VII) Douwes, Johnny van Haeften, David Koetser, Eugène Stender en Jacob Stodel.

TEFAF-kunstwerk1

Groei van de TEFAF beurs vanaf 1988 in het MECC

In 1988 verhuisde de beurs van de Eurohal naar het nieuwe beursgebouw MECC in de wijk Randwyck. In hetzelfde jaar werd de naam gewijzigd in The European Fine Art Fair.

In 1991 werd de sectie ‘moderne en hedendaagse kunst’ toegevoegd. Het aantal deelnemers aan de beurs bedroeg dat jaar 135. Een jaar later werd de sectie ‘juwelen’ toegevoegd. Het aantal bezoekers steeg naar 35.000. In 1993 werden de secties ‘boeken, manuscripten en kaarten’ en ‘klassieke kunst’ toegevoegd. 1994 was het jaar van de omslag; onder andere door de combinatie met een expositie van topstukken uit het Hermitage-museum bezochten meer dan 60.000 mensen de beurs, een verdubbeling ten opzichte van de voorgaande jaren.

Tussen 1995 en 1999 werd de nevenbeurs TEFAF Basel gehouden in het Zwitserse Bazel. In 1997 werd een satellietbeurs in New York overwogen, maar het lukte niet daarvoor een geschikte locatie te vinden, waarna het idee werd verlaten.

In 2004 was het bezoekersaantal gestegen tot boven de 75.000. Na een piek van 84.000 bezoekers in 2006 besloot de organisatie de toegangsprijs te verhogen om het exclusieve karakter van de beurs te bewaren. In 2008 werd ‘TEFAF Showcase’ geïntroduceerd, waarbij aan jonge handelaren de mogelijkheid wordt geboden zich aan een internationaal koperspubliek te presenteren.
In 2012, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de beurs, werd het TEFAF Museum Restoration Fund gesticht als blijk van waardering voor de directies van museums die de beurs regelmatig bezoeken. Het fonds, met een maximum van € 50 000,- is voorzien voor de restauratie van kunstwerken in één van de betrokken museums en voor het delen van kennis over het conserveren ervan.
In 2014 bestonden vergevorderde plannen om een satellietbeurs in Peking te houden, maar uiteindelijk ging dit niet door omdat de Chinese markt er nog niet rijp voor zou zijn.

TEFAF-kunstwerk2

Organisatie van de TEFAF beurs

De beurs beslaat een oppervlakte van 35.000 m² en is onderverdeeld in negen secties: oude kunst, moderne kunst, antiek, klassieke oudheden, manuscripten, werken op papier, design, TEFAF showcase (waarin nieuwe galeries de gelegenheid krijgen hun werk te tonen) en TEFAF businesspaviljoen. Het onderdeel TEFAF Paper (werken op papier) vormt tegenwoordig een afgezonderd beursonderdeel op de bovenverdieping van het MECC.

TEFAF wordt sinds 1989 georganiseerd door de Stichting TEFAF, gevestigd te ‘s-Hertogenbosch.

Deelname aan TEFAF is voorbehouden aan gerenommeerde galeries en kunsthandelaren. Jaarlijks nemen zo’n 250 handelaren uit ca 20 landen deel. De organisatoren verzekeren zich van de kwaliteit, conditie en de echtheid van de geëxposeerde voorwerpen door alle werken te laten keuren door een team van ca. 170 experts, onderverdeeld in circa 28 commissies. Daarbij is ook het Art Loss Register betrokken om roofkunst uit te sluiten. Deze procedure neemt drie dagen in beslag en gaat vooraf aan de beursopening. Ondanks al deze voorzorgen werd een metalen bijl van koning Shulgi ontdekt op de beurs van 2005. Het betreft een uit een graf geroofd artefact gedateerd 2100-2000 v. Chr. dat niet op legale manier Irak verlaten heeft. Men bezorgde het terug aan Irak, meer bepaald het Nationaal Museum van Irak.

Betekenis van de beurs voor stad en regio

Tijdens de tien dagen durende beurs bieden internationale kunsthandelaren hun mooiste en kostbaarste schilderijen, beelden en kunstvoorwerpen te koop aan, waarvoor beursbezoekers uit de hele wereld naar Maastricht komen. Ongeveer 80% van het wereldaanbod aan oude meesters is jaarlijks te zien op TEFAF. De openingsavond is een exclusieve aangelegenheid, waarbij privé-vliegtuigen af- en aanvliegen op Maastricht Aachen Airport. Onder de bezoekers van de afgelopen jaren bevonden zich museumdirecteuren, gekroonde hoofden, oliesjeiks, internetmiljonairs en celebrities.

TEFAF is een belangrijke stimulans voor de lokale economie en het culturele leven in Maastricht. Alleen al de opbouw van de beurs levert 50.000 manuren werk op. Voor de aankleding van de beurshal zijn ruim 150.000 verse bloemen nodig. Voor Maastrichtse hotels, restaurants, cafés en winkels betekent de beurs een periode van grote drukte. Jaarlijks wordt door Maastrichtse winkeliers een etalagewedstrijd georganiseerd met als thema kunst en antiek. Rondom de beurs vindt een aantal tentoonstellingen, concerten en evenementen plaats. In 2015 vond tijdens de beurs het 13e festival Jazz Maastricht plaats. Op het Vrijthof werd een internationaal polotoernooi georganiseerd.

Tefaf-Maastricht

De internationale kunstbeurs Tefaf heeft vorig jaar ongeveer 75.000 bezoekers getrokken.
De beurs werd bezocht door onder meer museumvertegenwoordigers, privéverzamelaars en handelaren uit zo’n zestig landen. Volgens de organisatie werd er “in alle segmenten van de beurs” goed verkocht, “in elke prijsklasse en aan zowel particulieren als instellingen”.

Praktische informatie over TEFAF 2017

TEFAF Maastricht vindt plaats van 10 tot 19 maart.

Tickets kan u online aankopen.

Een routebeschrijving vanuit uw vertrekpunt kan u hier vinden.